Argentína: Zomrel krutý vodca vojenského prevratu Emilio Massera

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:05 • 2 min
Argentína: Zomrel krutý vodca vojenského prevratu Emilio Massera

Argentína: Zomrel krutý vodca vojenského prevratu Emilio Massera

slovakia

left justify in out

img

Neľútostný argentínsky vodca štátneho prevratu z roku 1976 Emilio Eduardo Massera zomrel v pondelok po dlhých rokoch ochorenia srdca a demencie, vďaka ktorým bol príliš slabý, aby ho mohli súdiť za zločiny proti ľudskosti. Massera skonal vo veku 85 rokov.
      Bývalý admirál a člen vojenskej junty, ktorá zvrhla prezidentku Isabel Perónovú (vdovu po prezidentovi Juanovi Perónovi), zomrel v pondelok popoludní. Potvrdil to recepčný v nemocnici argentínskych námorných síl v Buenos Aires.
      Po silnej mozgovej porážke v roku 2002 bol Massera už zväčša pripútaný na lôžko a príčinou jeho smrti bola ďalšia porážka, ktorú dostal nedávno. Uviedol to lekár v nemocnici.
      Po mozgovej príhode v roku 2002 bol príliš chorý a senilný, aby ho postavili pred súd za to, že kradol bábätká uväzneným disidentkám, a za ďalšie zločiny proti ľudskosti spáchané počas diktatúry v Argentíne v rokoch 1976-1983.
      Mnohí pokladajú Masseru za organizátora kampane "Špinavá vojna", ktorú viedla pravicová junta proti ľavicovým politickým odporcom. Podľa oficiálnych záznamov bolo jej výsledkom 13.000 zabitých alebo nezvestných osôb. Organizácie na ochranu ľudských práv tvrdia, že počet obetí sa blížil k 30.000.
      Massera ako veliteľ námorných síl riadil najobávanejšiu politickú väznicu a centrum mučenia v Buenos Aires.
      Po návrate Argentíny k demokracii odsúdili Masseru v roku 1985 na doživotné väzenie za tri vraždy, za mučenie 12 ľudí a za protizákonné väznenie ďalších 69 osôb.
      Prezident Carlos Menem však jemu a ďalším vodcom prevratu udelil amnestiu, ktorú nazval gesto zmierenia.
      V roku 2002 boli amnestie zrušené. Mozgová porážka však Masseru zachránila pred početnými súdnymi procesmi.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies