Argentína vypustila na obežnú dráhu svoj prvý satelit vlastnej výroby

NETKY.SK • 17 Október 2014, 08:14 • 2 min
Argentína vypustila na obežnú dráhu svoj prvý satelit vlastnej výroby

BUENOS AIRES - Zo základne vo Francúzskej Guyane vypustila Argentína vo štvrtok na obežnú dráhu svoj prvý komunikačný satelit vlastnej výroby; náklady naň dosiahli 250 miliónov dolárov. Satelit ARSAT-1 je prvý, ktorý bol vyrobený s lokálnou technológiou v Latinskej Amerike a bude obiehať vo výške 36.000 kilometrov nad Zemou, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zhruba 500 vedcov ho budovalo sedem rokov. Jeho vypustenie oznámila na Twitteri prezidentka Cristina Fernándezová. ARSAT-1 by mal poskytovať služby digitálnej televízie a mobilného telefónneho signálu pre Argentínu, Čile, Paraguaj a Uruguaj na najbližších 15 rokov. Očakáva sa, že zlepší telefónne a internetové spojenie v odľahlých miestach, ako je vedecké pracovisko v Antarktíde.
      

Prezidentka sa vyjadrila, že sa Argentína zaradila do elitnej skupiny krajín schopných postaviť tento typ satelitu. Ďalšími členmi tejto skupiny sú Európska únia, USA, Rusko, Čína, India, Izrael a Japonsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies