Argentína prenáša spor s hedžovými fondmi na súd v Haagu

NETKY.SK • 11 August 2014, 10:33 • 2 min
Argentína prenáša spor s hedžovými fondmi na súd v Haagu

NEW YORK - Argentína zapája do riešenia svojho sporu s hedžovými fondmi aj Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Informuje o tom DPA a dodáva, že druhej najsilnejšej ekonomike Latinskej Ameriky zrejme nepomôže.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Cristina Kirchnerová pokladá rozhodnutie amerického súdu, ktorý vyhovel podaniu hedžových fondov. Žiadali, aby im Argentína splatila celú dlžnú sumu za štátne dlhopisy spred bankrotu v roku 2001, za porušenie štátnej imunity a suverenity. Rozhodnutím sudcov došlo k zablokovaniu argentínskej dlhovej služby v New Yorku až dovtedy, kým Kirchnerovej vláda neuspokojí najprv požiadavky fondov. Preto je teraz krajina v platobnej neschopnosti, hoci v štátnej pokladnici má dostatok financií na splácanie svojich zahraničných dlhových záväzkov.

 

V odborných kruhoch sa diskutuje o otázke, či krajina v platobnej neschopnosti musí splatiť všetky svoje dlžoby. Na rozdiel od súkromného práva táto záležitosť v prípade štátov nemá jasné pravidlá, podľa ktorých by sa malo postupovať. Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, Američan Joseph Stiglitz tvrdí, že štáty ako insolventní dlžníci potrebujú podmienky na reštart. Fondy podľa neho neboli dlhodobými investormi, ale iba špekulantmi.

 

Časom sa spor mimoriadne vyostril. Kirchnerová označila fondy za "supov". Kým ostatní veritelia krajiny prišli o drvivú časť prostriedkov, ktoré investovali do argentínskych štátnych dlhopisov, súčasný spor s niekoľkými americkými fondmi, povesť štátu na medzinárodnom finančnom trhu nezlepšuje. Sotva sa na ňom nájde niekto, kto by Buenos Aires požičal nejaké peniaze. Argentínske hospodárstvo sa zmieta na pokraji krízy, inflácia rastie, vzostup je slabý.

 

Zo sporu zatiaľ ťaží len prezidentka Kirchnerová. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky jej preferencie vzrástli z 25 na 40 %.

 

Argentína by sa mohla zo sporu s hedžovými fondmi dostať tak, že by jej štátne dlhopisy mohli kúpiť od fondov iní investori, ale nie za plnú nominálnu hodnotu. Hedžové fondy by mohli slušne zarobiť, lebo ich kúpili za zlomok pôvodnej hodnoty a Argentína by sa zbavila "supov". 

 

Argentína hrá možno o čas. Na konci roka totiž skončí platnosť klauzula, podľa ktorej v prípade platobnej neschopnosti krajín boli fondy vo výhodnejšej pozícii než investori. Od roku 2015 bude riešenie situácie, v akej sa teraz nachádza Buenos Aires, jednoduchšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona