Argentína - Mexiko 3:1 v osemfinále, príčina prehry krivda

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:15 • 2 min
Argentína - Mexiko 3:1 v osemfinále, príčina prehry krivda

Argentína - Mexiko 3:1 v osemfinále, príčina prehry krivda

slovakia

left justify in out

Vo štvrtom osemfinále futbalových MS v JAR narazili na seba v Johannesburgu na štadióne Soccer City americké tímy a favorit zápasu Argentína po rýchlo strelených dvoch góloch v prvom polčase už po zmene strán zvrat neumožnila. Po víťazstve 3:1 sa Argentína stretne vo štvrťfinále v Kapskom Meste v sobotu 3. júla s Nemeckom.

      Osemfinále:
      Argentína - Mexiko 3:1 (2:0)
      Góly: 26. Tevez, 33. Higuain, 52. Tevez - 71. Hernandez. Hlavný rozhodca: Roberto Rosetti (Tal.), ŽK: Marquez (Mex.), 84.377 divákov.
      Zostavy a striedania:
      Argentína: Romero - Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze - M. Rodriguez (87. Pastore), Mascherano, Di Maria (79. Gutierrez) - Higuain, Messi, Tevez (69. Veron)
      Mexiko: Perez - Osorio, F. Rodriguez, Marquez, Salcido - Juarez, Dos Santos, Torado, Bautista (46. Barrera), Guardado (62. Franco) - Hernandez
      Argentínčanom chýbal obranca Samuel pre zranenie, nahradil ho Burdisso, no to boli popri vynechaní Verona, pred ktorým dostal prednosť Rodríguez, len drobné zmeny argentínskeho kormidelníka Diega Maradonu v zostave. V repríze osemfinálového duelu spred štyroch rokov, keď "Albiceleste" zvíťazili 2:1 po predĺžení, sa teraz očakávala ľahšia cesta odporu. Mexičania však pred zápasom tvrdili opak, túžili sa za vypadnutie 'pomstiť' tým najúčinnejším spôsobom a brúsili si zuby aj na takého rivala, akým Argentínčania boli, s plným ziskom bodov a len jedným inaksovaným gólom v základnej časti. Mexičania pôsobili dosiaľ menej presvedčivo, z druhého miesta na úkor usporiadateľskej JAR postúpili len zásluhou skóre, a tak karty boli pomerne jasne rozdané.
      Mexické "El Tri" od roku 1994 len márne volalo po postupe do štvrťfinále a proti Argentíne chceli hráči aj život položiť. V prvom rade však mali ubrániť argentínsku hviezdu Messiho, ktorý túžil konečne streliť s neposlušnou loptou Jabulani gól a zvrátiť tak teórie o jej nepriateľských kvalitách práve voči takým hviezdam, za akú sa Messi považuje.
      Mexičania začali nebojácne a aj útočne, v 8. min Salcido trafil zdiaľky brvno, o pár sekúnd neskôr mieril Guardado tesne vedľa pravej žrde. Typickým prienikom sa následne prejavil aj Messi, slabšia strela pod brvno však nenarobila Perezovi v bránke veľa starostí. Prvýkrát nasala gólový dych Argentína v 26. min, Messi posunul loptu Tevezovi, brankár Perez len vyrazil opäť pred Messiho a po jeho opätovnej nahrávke už Tevez hlavou trafil sieť. Márne boli plamenné protesty Mexičanov a ich diskusie s hlavným i postranným rozhodcom, keď cítili nespravodlivosť za ofsajd i za faul Teveza na brankára. V 33. min osudnú chybu urobil obranca Osorio a pre Higuaina už nebol problém obísť brankára Pereza a pridať ďalší gól do prázdnej bránky. Mexičania vzbudzovali ľútosť, snažili sa, v 34. min obranca Salcido zdiaľky vystrašil Romera, no góly strieľal ich súper. Do šatní odchádzali hráči po drobnej roztržke, ktorá len nasvedčovala, že skrivodlivosť v mexických hráčoch klíčila a u Argentínčanov naopak. Po zmene strán sa očakávalo, že mexické horúce hlavy v kabíne vychladnú a hráči sa viac zahryznú do súpera. Zdalo sa, že vychladli, no až príliš, pretože zaspali v 52. minúte. Asi z 25 metrov sa do lopty oprel Tevez a prekrásne trafil do horného kúta k ľavej žrdi. Dlhé vrúcne objatie šťastného strelca od trénera Maradonu nemalo konca, asi aj preto, že tretí gól Argentíny už pre Mexičanov nemohol veštiť nič iné, ako predzvesť nepríjemnej prehry. Vzkriesiť tímový duch sa pokúšali Barrera so strelou do bočnej žrde, Salcido pokusom z diaľky i Hernandez hlavičkou, no ani on z nádejného postavenia bránku netrafil. Odmena za snahu prišla až v 71. minúte, mladý Hernandez sa prehnal popri Otamendimovi a ukážkovo ľavačkou zavesil pod brvno. Futbalová spravodlivosť už Mexičanom nedopriala v 80. min, pred Marquezom zachránil pred bránkovou čiarou obetavo Heinze a až do konca sa už nič podstatné na ihrisku neudialo, okrem Messiho technickej bravúra v nadstavenom čase a skvelom postrehu brankára Pereza.
      Hlasy po zápase
      Carlos Tevez, autor dvoch gólov Argentíny:: "Toto bol veľmi dôležitý krok, sme vo štvrťfinále, potrebujeme si poriadne oddýchnuť i stráviť toto víťazstvo, ktoré určite nebolo jednoduché, Mexičania hrali veľmi dobre."
      Tréner Argentíny Diego Maradona: "Môj futbalový život bol vždy o zbieraní skúseností, ktoré teraz ako kouč hráčom odovzdávam. Neustále im opakujem, dajte do hry dušu a srdce, tým ma najviac potešíte. Dnes ma potešili, motiváciu mali obrovskú."
      Mexický kouč Javier Aguirre: "Kontroverzný úvodný gól súpera mojich hráčov znechutil a ťažko po ňom mysleli na stanovenú taktiku. Museli sa otriasť, no už nenašli v sebe toľko psychických síl, aby sa vrátili do zápasu. Ťažko sa koncentrovali a z toho vyplynula aj druhá chyba a ďalší gól v našej sieti. Pre mnohých našich mladých hráčov to bola veľká škola, určite majú pred sebou svetlú futbalovú budúcnosť. Ja len verím, že o ďalšie štyri roky budú na vrchole a túto prehru odčinia."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies