Argentína do štvrťfinále, v predĺžení rozhodol Di María

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 07:29 • 2 min
Argentína do štvrťfinále, v predĺžení rozhodol Di María

SAO PAULO - Futbalisti Argentíny sa stali predposledným siedmym štvrťfinalistom na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii.

slovakia

left justify in out

"Albicelestes" zdolali v utorkovom dramatickom osemfinále na štadióne v Sao Paule tím Švajčiarska 1:0 po predĺžení. Po bezgólovom stave v riadnom hracom čase rozhodol o postupe favorizovaných Juhoameričanov v 118. min Ángel di María, ktorý po prihrávke Lionela Messiho prekonal Diega Benaglia v bránke Švajčiarska. Pre "La Nati" sa účinkovanie na tohtoročnom šampionáte skončilo, Švajčiari napokon nezopakovali svoje najlepšie umiestnenie na MS: trikrát boli medzi osmičkou najlepších (1934, 1938, 1954), naposledy však pred 60 rokmi. Dvojnásobní majstri sveta Argentínčania (1978, 1986) sú naopak naďalej v hre o tretí celkový triumf na záverečnom turnaji. 

 

Juhoameričania mali v riadnom hracom čase viac z hry, príležitosťami však disponovali aj "Helvéti". Granit Xhaka i Drmič však v prvom polčase neskórovali, po zmene strán sa nepresadili v argentínskom drese Rojo, Higuaín ani Messi. 

 

V predĺžení sa nemenilo skóre po nebezpečných rohových kopoch zahraných Di Maríom i šanci Palacia. Dve minúty pred koncom sa v Arena Corinthians predsa len presadil výborne hrajúci krídelník Ángel di María a poslal Argentínu do štvrťfinále. V ňom si zverenci trénera Alejandra Sabellu v sobotu 5. júla o 18.00 h SELČ v Brasílii zmerajú sily s úspešnejším z dvojice Belgicko - USA, na ktorých čaká osemfinálový súboj v utorok 1. júla o 22.00 h SELČ na štadióne v Salvadore. 

Výsledok - osemfinále - utorok: 

Argentína - Švajčiarsko 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0) - Argentína postúpila do štvrťfinále MS 

 

 

 

 

 

 


Gól: 118. Á. di María, ŽK: 90. Rojo, 120. Á. di María, 120.+ Garay - 36. G. Xhaka, 73. G. Fernandes, rozhodovali: J. Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), 63 255 divákov 
Zostavy: 
Argentína: S. Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo (105.+ Basanta) - Gago (106. Biglia), Mascherano, Á. di María - Higuaín, Messi, Lavezzi (74. Palacio) 
Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, R. Rodríguez - Behrami, Gökhan Inler - Shaqiri, G. Xhaka (66. G. Fernandes), Mehmedi (113. Džemaili) - Drmič (82. Seferovič) 
 

Futbalisti Argentíny boli od začiatku zápasu aktívnejší, mali viac loptu na kopačkách. Defenzíva Švajčiarska však bola kompaktná a pracovala spoľahlivo. V 25. min po Messiho štandardke hlavičkoval Higuaín nad bránku Benaglia, potom Lavezzi slabo zakončil a na rohový kop Di Maríu tesne nedosiahol stopér Garay. Švajčiari však mali vyloženejšie šance: Romero úspešne zasiahol po strele G. Xhaku a v 39. min zle vyhodnotil výhodnú situáciu jediný vysunutý hrot "La Nati" Drmič, ktorého lob skončil v rukách argentínskeho brankára. 

 

Po zmene strán mal po Shaqiriho pokuse problémy Romero. Argentínčania zvýšili obrátky, zatlačili súpera pred ich šestnástku. Po hodine hry strelu Roja vyrazil Benaglio, ktorý následne vyrazil hlavičku Higuaína na rohový kop. V 67. min skončila prudká strela Messiho tesne nad bránkou. Štvornásobný najlepší futbalista planéty mohol rozhodnúť v riadnom hracom čase: v 78. min individuálne prešiel cez viacerých hráčov Švajčiarska, no Benaglio jeho strelu zlikvidoval. 

 

Bezgólový stav posunul duel do predĺženia. V ňom "nezapršalo" po rohoch Di Maríu. Šancu mal striedajúci Palacio, ale jeho hlavičku chytil výborný švajčiarsky brankár. Európsky tím potom zvýšil aktivitu a bol nebezpečnejší, no tiež bez gólového efektu. Definitivu priniesla 118. min: Messi presne prihral Di Maríovi a ten ľavačkou prekonal bezmocného Benaglia. Záverečný tlak Švajčiarov mohol priniesť vyrovnanie a jedenástkovú "lotériu", ale striedajúci Džemaili hlavičkoval iba do pravej žrde a jeho dorážka skončila vedľa bránky Romera. 

Hlasy: 
Alejandro Sabella (tréner Argentíny, zdroj: Championat.com): "Myslím si, že sme si dnes zaslúžili zvíťaziť už v riadnom hracom čase. Našťastie nám to vyšlo v predĺžení a nemuseli sme ísť do jedenástkového rozstrelu, ktorý je vždy lotériou. Dnes to bol v prvom polčase vyrovnaný duel, vypracovali sme si v ňom tri šance, po zmene strán ich bolo päť či šesť, vtedy sme dominovali na trávniku. Moji zverenci vydali proti Švajčiarsku veľa síl, proti kvalitnému súperovi hrali rozumne. Obyčajne bývam kritický voči sebe i hráčom, dnes na nich nemôžem povedať krivé slovo. Výborný zápas odohral Rojo, dobre zachytal Romero. Pred sobotňajším štvrťfinálovým duelom si všetko zanalyzujeme, chlapci musia dobre zregenerovať." 

Ottmar Hitzfeld (tréner Švajčiarska, zdroj: Championat.com): "Gratulujem Argentíne k postupu do štvrťfinále, hoci sme jej v zápase veľmi znepríjemnili život. Súper ukázal, že má skvelé mužstvo. Pri rozhodujúcom momente duelu Messi opäť predviedol, že za sekundu dokáže rozhodnúť o výsledku. Perfektne prihral Di Maríovi a Benaglio napriek dnešnému vynikajúcemu vystúpeniu s tým nemohol nič urobiť. Na mojich zverencov som však pyšný, predviedli vysoko taktický výkon a nemajú sa za čo hanbiť. Švajčiarsko si určite získalo veľa sympatii po celom svete." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona