Aretha Franklin chce zabrániť distribúcii snímky Amazing Grace

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:29 • 2 min
Aretha Franklin chce zabrániť distribúcii snímky Amazing Grace

BRATISLAVA - Americká speváčka Aretha Franklin doplnila svoju žalobu na filmového producenta Alana Elliotta, ktorou mu chce zabrániť uviesť do distribúcie dokument Amazing Grace režiséra Sydneyho Pollacka o jej živej nahrávke z roku 1972.

slovakia

left justify in out

Snímka Amazing Grace sa skladá predovšetkým zo záberov nakrútených v New Temple Missionary Baptist Church v Los Angeles, kde 73-ročná Franklin 13. a 14. januára 1972 nahrávala spomínanú nahrávku. Pollack však film nemohol dokončiť, pretože počas nakrúcania nepoužíval klapku, a nedokázal preto zosynchronizovať obraz a zvuk na začiatku jednotlivých záberov. Až pred svojou smrťou v roku 2008 odovzdal materiál spomínanému Elliottovi, ktorému sa po dvoch rokoch podarilo film dokončiť. Pôvodne ho plánoval uviesť už v roku 2011, Franklin tomu však zabránila žalobou, pretože údajne nedala k použitiu záberov súhlas. Neskôr však predstavitelia spoločnosti Warner Bros. objavili speváčkin pôvodný kontrakt na vznik filmu. Elliott preto chcel snímku premietnuť tento rok na festivaloch v Telluride, Chicagu a Toronte, Franklin však tomu znova zabránila, keď sa jej podarilo získať dočasný súdny zákaz. V doplnenej žalobe teraz tvrdí, že Elliott aj napriek tomu 12. septembra usporiadal v Toronte projekciu pre zástupcov distribučných spoločností, čím mal porušiť jej práva. Speváčka preto v doplnenej žalobe žiada, aby Elliott bez jej súhlasu nemohol materiál nakrútený Pollackom použiť na žiadne účely.


Aretha Franklin je jednou z najúspešnejších interpretiek všetkých čias. Získala 18 prestížnych cien Grammy. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ju zaradil na prvé miesto rebríčka 100 najlepších speváčok všetkých čias a v roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V januári 2009 spievala na inaugurácii Baracka Obamu za amerického prezidenta. Na konte má viac ako tri desiatky albumov, zatiaľ poslednú štúdiovú nahrávku s názvom Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics vydala vlani v októbri. Medzi jej hity patria skladby ako I Never Loved A Man The Way I Love You, Respect, Baby I Love You, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Chain Of Fools, (Sweet Sweet Baby) Since You've Been Gone, Think, The House That Jack Built, Spanish Harlem, Day Dreaming, Until You Come Back To Me (That's What I'm Gonna Do), Freeway Of Love, Who's Zoomin' Who či I Knew You Were Waiting (For Me), ktorú s ňou naspieval George Michael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona