Arcibiskup Zvolenský: Znovuzosobášení katolíci nie sú vylúčení z cirkvi

NETKY.SK • 20 Október 2014, 14:23 • 2 min
Arcibiskup Zvolenský: Znovuzosobášení katolíci nie sú vylúčení z cirkvi

BRATISALVA – Mimoriadna biskupská synoda podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského ukázala, že stále existuje nesprávna schéma, podľa ktorej sú rozvedení a opätovne zosobášení katolíci, vylúčení z cirkvi.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Zvolenský dnes pre agentúru SITA, synoda ukázala, že títo ľudia nie sú vylúčení z cirkvi, ale majú v cirkvi svoje miesto, sú pozvaní, aby prišli do farského spoločenstva aj so svojou životnou komplikovanou situáciou. „Toto je jedna z pastoračných úloh. Prelomiť takéto nespravodlivé zjednodušenie. Nie sú vylúčení, oni patria do spoločenstva. Treba vychovávať ľudí vo farnostiach, aby nedávali týmto ľuďom nejakým nespravodlivým spôsobom najavo, že do toho spoločenstva nepatria. Patria a sú súčasťou spoločenstva, trpia istou životnou situáciou, ale patria do toho spoločenstva,“ zdôraznil arcibiskup, ktorý zastupoval Slovensko na synode.

 

Synoda sa zaoberala možnosťou pristupovania rozvedených a opätovne zosobášených k svätému prijímaniu. „Je to téma, ktorá trápi cirkev celé desaťročia, lebo cirkev je stále matka, ktorá chce byť láskavá a milosrdná, ale zároveň aj pravdivá. Aj na synode sa hľadali možnosti, aby sa otvorila cesta k prijímaniu sviatostí aj pre rozvedených a znovuzosobášených. Problém spočíva v tom, že základom pre prax je Sväté písmo a teológia. Podľa toho rozvedení a opätovne zosobášení nemôžu pristupovať k sviatostiam - k sviatosti zmierenia a sviatosti Oltárnej,“ upozornil Zvolenský. To, že niektorí hľadajú nejaké možnosti, akým spôsobom ešte prehĺbiť ich účasť na živote Cirkvi, ukazuje aj samotný vývoj. „Existuje veľká túžba, ako pomôcť týmto ľuďom. Zo synody vychádza jedno veľké vedomie, a to, že to nie je o rozhodnutí pápeža, biskupa, kňaza, že to nie je o jeho dobrej a zlej vôli, ale je to o rešpekte, čo povedal Ježiš Kristus,“ konštatoval Zvolenský. 

 

Na synode sa hovorilo aj o homosexuáloch. Cirkev podľa predsedu KBS pristupuje ku každému človeku bez toho, že by skúmala jeho sexuálnu orientáciu. „V tomto zmysle má povinnosť pristupovať ku každému v jeho ľudskej dôstojnosti s ľudským rešpektom. Otázka jeho mravného života patrí do oblasti sviatosti zmierenia,“ dodal. 

Mimoriadna biskupská synoda o rodine sa skončila v nedeľu. Svätý Otec zvolal zasadanie synody na 5. až 19. októbra. Jej témou boli Pastoračné výzvy rodiny v kontexte evanjelizácie. Slovensko na synode zastupoval predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona