Arcibiskup Zvolenský: Michal Kováč sa snažil žiť ako veriaci

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:07 • 2 min
Arcibiskup Zvolenský: Michal Kováč sa snažil žiť ako veriaci

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Prezident Michal Kováč bol katolík, žil v spojení so spoločenstvom veriacich, predovšetkým v období po páde komunizmu, povedal dnes pre médiá predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že aj ako emeritný prezident sa počas svojho života zúčastňoval nielen na verejnom a spoločenskom živote, ale rovnako aj na stretnutí veriacich pri bohoslužbách. „Vidíme v jeho živote naozaj snahu žiť aj ako veriaci človek, s úctou k jeho životu preto radi vykonáme modlitby, ktoré patria k pohrebnému obradu,“ uviedol Zvolenský, ktorý bude vo štvrtok 13. októbra celebrovať zádušnú svätú omšu v Dóme sv. Martina v Bratislave.


Záverečné pohrebné obrady na Ondrejskom cintoríne, kde bude prezident Michal Kováč pochovaný bez prítomnosti médií a verejnosti, vykoná kňaz Stanislav Vojtko, v súčasnosti dekan rímskokatolíckej farnosti v Trnave. Ako dnes povedal arcibiskup, ide o blízkeho priateľa rodiny, ktorý v minulosti pôsobil ako farár vo farnosti Dúbravka. Práve tú prezident Kováč často navštevoval pri bohoslužbách a mal podľa Zvolenského s Vojtkom aj veľmi dobré vzťahy.

 

„Slovenská republika a jej predstavitelia sa rozhodli, že budú organizovať štátny pohreb, čo samozrejme s rešpektom prijímame, ale aj v rámci tej náboženskej časti sme boli pozvaní aj my, ako katolícka cirkev,“ povedal Zvolenský, ktorý poukázal na náboženskú identitu zosnulého prezidenta. „V poslednom období statočne znášal svoj náročný zdravotný stav. Môžeme povedať, že sa dostal do bodu, keď jeho telo už akoby nevládalo žiť tu na zemi. Keď zomrel, rodina brala ako samozrejmú vec, že pohrebné obrady budú mať aj náboženskú časť,“ dodal arcibiskup.


V deň pohrebu bude štátny smútok od 8:00 do 17:00. Ministerstvo vnútra už vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Štátne vlajky by mali byť spustené do pol žrde a vyvesené budú aj čiernej zástavy. Zakázané sú hazardné hry.


Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti tejto nemocnice ho previezli v piatok 30. septembra. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona