Arcibiskup z Valencie čelí kritike za výroky o migrantoch

NETKY.SK • 15 Október 2015, 19:06 • 2 min
Arcibiskup z Valencie čelí kritike za výroky o migrantoch

VALENCIA - Španielska utečenecká platforma Red Espaňola de Inmigración podala trestné oznámenie na arcibiskupa z Valencie Antonia Canizaresa v súvislosti s jeho kontroverznými vyjadreniami o utečeneckej vlne. Cirkevný činiteľ v stredu v televíznom rozhovore varoval, že by sa vlny utečencov z islamských krajín mohli prejaviť pre európsku spoločnosť ako "trójsky kôň".

slovakia

left justify in out

Platforma, ktorá je sieťou mimovládnych organizácií, odsúdila Canizaresove slová ako výzvu na nenávisť, ktorá vedie ku kriminalizácii ľudí na úteku.

"Táto invázia emigrantov a utečencov nie je bezpečná," vyhlásil vo vysielaní verejnoprávnej španielskej televízie TVE duchovný, ktorý podľa agentúry APA dodal, že si treba položiť otázku, kde sa bude nachádzať Európa za niekoľko rokov. Navyše iba veľmi málo ľudí skutočne uteká pred vojnou. "Musíme preto dávať pozor: S históriou a identitou národov sa nezahráva," dodal Canizares.

 

Arcibiskupove slová vyvolali pobúrenie aj u časti španielskych politikov. Za nešťastné a nesolidárne ich označil starosta Valencie Joan Ribó, podľa ktorého sú navyše v rozpore s duchom a prácami pápeža Františka.

 

Starostka Barcelony Ada Colauová dokonca cez médiá vyzvala arcibiskupa na rezignáciu kvôli "evidentne rasistickým" výrokom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona