Arcibiskup Lebrun sa po teroristickom útoku vracia späť do Francúzska

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 16:28 • 2 min
Arcibiskup Lebrun sa po teroristickom útoku vracia späť do Francúzska

KRAKOV/ROUEN/PARÍŽ/BRUSEL - Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun sa po teroristickom útoku v kostole jeho arcidiecézy vráti zo Svetových dní mládeže v poľskom Krakove do vlasti. Už dnes večer by chcel byť spoločne so šokovanými veriacimi svojej arcidiecézy.

slovakia

left justify in out

Katolícka cirkev nemá iné zbrane ako modlitby a bratstvo medzi ľuďmi, uvádza sa v stanovisku duchovného zverejnenom dnes v Krakove. Ponechám tu stovky mladých ľudí, ktorí sú budúcnosťou ľudstva a ktorých vyzývam, aby nekapitulovali pred násilím, ale boli apoštolmi civilizácie lásky, zdôraznil francúzsky arcibiskup.


Vláda v Paríži čelí po rukojemníckej dráme v kostole neďaleko Rouenu ostrej kritike niekdajšieho prezidenta krajiny Nicolasa Sarkozyho.


"Je to vojna. A my nemáme inú možnosť, ako ju viesť a zvíťaziť v nej," cituje slová lídra konzervatívnej strany Republikáni tlačová agentúra DPA.


Sarkozy vyzval francúzsku vládu, aby neodkladne realizovala opatrenia, po ktorých volá jeho strana už niekoľko mesiacov. "Musíme byť neúprosní," zdôraznil exprezident a dodal, že právnické puntičkárstvo, opatrnosť a zámienky nie sú akceptovateľné. Nepriateľ nepozná tabu, hranice, morálku, konštatoval.


Za obrovskú označila zodpovednosť tých, ktorí vládnu vo Francúzsku 30 rokov, líderka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová, ktorá na jednej zo sociálnych sietí súčasne formulovala, že je poburujúce vidieť ich "tárať".


Obaja opoziční politici vyčítali francúzskej vláde už po teroristickom útoku z Nice nedbalosť a vážne zlyhanie v boji proti terorizmu.


Predseda vlády susedného Belgicka Charles Michel vyjadril dnes Francúzom solidaritu. "Už zasa horor. Myšlienky sú s obeťami a ich príbuznými," odkázal do Paríža.


Obeťou dnešnej rukojemníckej drámy v kostole vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray, kde dvaja útočníci ozbrojení nožmi zadržiavali piatich ľudí, sa stal 84-ročný kňaz Jacques Hamel.


Podľa francúzskych médií páchatelia predtým, ako ich polícia zlikvidovala, podrezali kňazovi hrdlo. Hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet potvrdil, že jeden z rukojemníkov je v kritickom stave, ďalších troch sa podarilo vyslobodiť bez fyzickej ujmy na zdraví.


K zodpovednosti za tento čin sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies