Arcibiskup C. Vasiľ pozval veriacich i neveriacich na Pochod za život

NETKY.SK • 15 September 2013, 14:00 • 2 min
Arcibiskup C. Vasiľ pozval veriacich i neveriacich na Pochod za život

ŠAŠTÍN-STRÁŽE - Ako vo svojej kázni zdôraznil, nielen vo vojnách dochádza k nedostatku citlivosti a súcitu.

slovakia

left justify in out

Tisíce pútnikov si dnes prišlo uctiť patrónku Slovenska, Sedembolestnú Pannu Máriu, na národnej púti v Šaštíne. Jej vyvrcholením bola svätá omša, ktorú za prítomnosti slovenských biskupov celebroval arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme. Ten vo svojej kázni pripomenul, že dnešný sviatok, pri ktorom si veriaci pripomínajú utrpenie a bolesť Panny Márie, je príležitosťou zamyslieť sa nad súcitom, spolucítením, či schopnosťou vcítiť sa do pocitov iných. "Pretože rozvíjanie týchto vlastností nás robí lepšími, ich potláčaním sa zasa naopak, stávame surovými. A práve surovosť a bezcitnosť je v ľudských dejinách veľmi často prítomná. Najčastejšie ju vidíme vo vojnách, kde dochádza k desivými stratám citlivosti a k šokujúcemu odosobneniu od utrpenia iných," povedal Vasiľ.

Ako vo svojej kázni zdôraznil, nielen vo vojnách dochádza k nedostatku citlivosti a súcitu. Pripomenul, že čoraz častejšie k takýmto prejavom dochádza aj v bežnom živote. "Koľko ľudských bytostí prišlo o život pri umelých potratoch, či eutanázii? Na politickej a legislatívnej scéne sa dnes to najzákladnejšie ľudské právo, právo na život, stáva predmetom diskusie a začína víťaziť právo silnejšieho. Akceptovanie umelého potratu je krízou základného zmyslu pre morálku," skonštatoval Vasiľ. Zároveň vyzval veriacich i neveriacich, aby sa 22. septembra zúčastnili na Pochode za život v Košiciach. "Verím, že pochod nebude len pre tých, ktorých označia za bigotných katolíkov, ale aj pre neveriacich, ktorí majú srdce citlivé a sú schopní podporiť rodinu a právo na život," povedal Vasiľ.

Národná púť v Šaštíne bude dnes o 14. hodine pokračovať požehnaním pútnikov a v pondelok 16. septembra Púťou chorých a seniorov.

Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú patrónku už od 15. storočia. Číslo sedem má symbolický význam a v biblickom slova zmysle znamená plnosť. Tradícia hovorí o siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila. Prvou je proroctvo Simeona v chráme, keď jej oznamuje, že jej "dušu prenikne meč". Druhou bolesťou je útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša, treťou je stratenie sa dvanásťročného Ježiša v chráme, štvrtou je stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, piatou bolesťou bolo ukrižovanie a smrť Ježiša, šiestou je jeho snímanie z kríža a poslednou bolesťou je Ježišov pohreb.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. Pre celú Cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako patrónka Slovenska. Bazilika minor v Šaštíne je našou najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie. Dejiny chrámu siahajú až do roku 1564. O 500 rokov neskôr, v roku 1964, bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. za baziliku minor. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Sochu Sedembolestnej Panny Márie 1. júla 1995 korunoval pápež Ján Pavol II.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies