Arcibiskup Bezák sa hanbil za množstvo cirkevných účtov v banke

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:10 • 2 min
Arcibiskup Bezák sa hanbil za množstvo cirkevných účtov v banke

Arcibiskup Bezák sa hanbil za množstvo cirkevných účtov v banke - Kultúra Róbert Bezák na margo arcibiskupa Sokola poznamenal, že vnímal svoju pozíciu ako veľmi pevnú. Arcibiskup Róbert Bezák sa hanbil za množstvo bankových účtov, ktoré zdedil po svojom p

slovakia

left justify in out

img

Róbert Bezák na margo arcibiskupa Sokola poznamenal, že vnímal svoju pozíciu ako veľmi pevnú.

- Arcibiskup Róbert Bezák sa hanbil za množstvo bankových účtov, ktoré zdedil po svojom predchodcovi vo funkcii Jánovi Sokolovi. Uviedol to v interview pre TV Markíza v jej dnešnej hlavnej spravodajskej relácii.

"Ťažko sa dá vysvetliť, že napríklad biskupský úrad potrebuje mať veľké množstvo účtov. To cítim, ako troška takú hanbu za cirkev," povedal Bezák s tým, že v samotnej banke už boli zvedaví, či s touto situáciou bude niečo robiť.

"Všetci ľudia všetko vedia, sú to tzv. verejné tajomstvá. A my sa máme tváriť, že nič také nie je?,"poznamenal. "Sám arcibiskup Sokol priznal, že vraj bola ťažká politická doba, neboli isté vlády. A že: Manažujeme si svoje financie tak, aby sme nemali problémy, že o ne môžeme prísť. To je dosť nebezpečná veta, samozrejme. S ktorou nemôžem súhlasiť. Lebo všetci druhí ľudia, všetci tí dookola, si ich manažujú len tak, ako sa dá v tom štáte," dodal Bezák. 

Na margo Sokola ešte poznamenal, že vnímal svoju pozíciu ako veľmi pevnú. "Pán arcibiskup Sokol, pre neho bolo miesto arcibiskupa také absolútne miesto. Poviem to s iróniou: Chápem seba ako feudálneho pána. Ako knieža," vysvetlil Bezák.

Dodal, že po svojom odvolaní z funkcie žije z platu blízkeho minimálnej mzde ako pomocný duchovný a že je to zaujímavá životná skúsenosť prejsť takto z jedného extrému do druhého. Rozhodne sa však nestotožňuje s dôvodmi svojho odvolania, zvlášť sa ho dotkli otázky, ktoré mali naznačovať jeho homosexuálnu orientáciu. "Že som súčasťou homosexuálnej loby, som prekvapený. Poviem to chlapsky, aby som to nadľahčil, to ma najviac urazilo. Lebo ja si pripadám, že som dosť narastený chlap. Detvanci, kde som nejaký čas pôsobil, ma volali Jánošík," povedal Bezák.

"Slovenskí biskupi stoja na strane Svätého otca, ten rozhoduje o menovaní a odvolávaní biskupov. A práve preto toto rozhodnutie plne akceptovali," reagoval hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Dodal, že požiadavka Svätej stolice, aby sa Bezák zdržal vyjadrení pre médiá stále platí. Bezák na to reagoval, že v médiách vystupuje len výnimočne a nechystá sa to meniť.


Prípad ma na stole aj polícia


Otázky okolo cirkevných financií v čase, keď bol vo funkcii Ján Sokol, aktuálne preveruje aj polícia. "V súčasnej dobe sú vykonávané vyšetrovacie úkony a zabezpečované dôkazy," uviedla hovorkyňa Policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Podľa Hospodárskych novín z 10. decembra hovorca trnavskej prokuratúry Mojmír Huna potvrdil, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

img
 

Trestné oznámenie podala audítorka, ktorá preverovala hospodárenie počas pôsobenia Sokola. Stalo sa tak po odvolaní Sokolovho nástupcu Róberta Bezáka. Dôvodom mal byť nevýhodný prenájom pozemkov, prevod cirkevných peňazí na Sokolov účet či 20 miliónov korún (663.878 eur) pre občianske združenie jeho synovca.

Ako ďalej uvádzajú Hospodárske noviny, v prípade zatiaľ nikoho neobvinili. Vyšetrovateľ podľa Hunu rozhodne o konkrétnom obvinení po vyhodnotení dôkazov, ktoré teraz zabezpečuje. Za zločin hrozí tri až osem rokov väzenia. Sadzba môže byť ešte vyššia, lebo podľa vyšetrovateľa bol spáchaný "závažnejším spôsobom", teda dlhšie obdobie.

Arcidiecéza si objednala nový audit. "Vzhľadom na prebiehajúci audit a šetrenie sa k celej veci nebudeme vyjadrovať," povedal denníku hovorca Dušan Kolenčík. Podozrenia vraj nechcú komentovať aj preto, aby nedošlo z ich strany k ovplyvňovaniu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies