Arcibiskup Bezák hovoril na omši o podobách svätosti

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:50 • 2 min
Arcibiskup Bezák hovoril na omši o podobách svätosti

Arcibiskup Bezák hovoril na omši o podobách svätosti

slovakia

left justify in out

Hraniciam a podobe svätosti, o potrebe odpúšťania, o pamiatke na tých, ktorí nás predišli do večnosti bola dnešná kázeň trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka na slávnostnej omši k Sviatku všetkých svätých v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Arcibiskup hovoril o podobách svätosti, o jej najnižšej i najvyššej podobe, kde stojí popri Panne Márii i lotor, ukrižovaný spolu s Kristom na kríži.  
„Pre každého z nás je dobré priznať si svoju chybu či vinu, spochybniť svoj život, vyspovedať sa, požiadať o prepáčenie, lebo len potom sa uľahčí na duši a otvoria sa nám dvere do neba,“ povedal Bezák. Týka sa to veriacich i členov duchovenstva. Arcibiskup pripomenul Sviatok všetkých svätých i Pamiatku zosnulých, ktoré privádzajú súčasníkov k hrobom predkov.
Počas bohoslužby zaznela renesančná omša Williama Byrda (1540-1623) v podaní  trnavského vokálneho súboru Vox Aurumque pod taktovkou Hany Borbélyovej. Jeden z najznámejších anglických skladateľov Byrd svoju Omšu ku cti všetkých svätých zložil takmer v rovnakom čase, ako v Trnave vyrástol ranobarokový katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa, v ktorom sa nachádza najväčší celodrevený oltár v strednej Európe.
Dnešnú omšu snímala novozaložená arcibiskupská internetová televízia, ktorá ju prinesie pre ostatných záujemcov na svojom serveri.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies