Archívy zverejnili tisíce dokumentov o Stalinovi

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 12:08 • 2 min
Archívy zverejnili tisíce dokumentov o Stalinovi

MOSKVA - Šesťdesiat rokov po smrti Josifa Stalina zverejnila ruská archívna služba na Internete tisíce dokumentov o sovietskom diktátorovi, uviedla v stredu agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Zverejnenie doteraz v tajnosti udržiavaných dokumentov má pomôcť pochopiť túto "komplikovanú fázu" v histórii krajiny, povedal v utorok v Moskve vedúci archívu Andrej Artisov. Obdobie vlády Stalina nie je dostatočne spracované. "Ide o bilanciu toho, čo Stalin dosiahol, a o cenu, akú za to ľudia museli zaplatiť," povedal Artisov. Po päťročnej digitalizácii dokumentov Artisov dúfa, že sa poznatky z nich dostanú aj do učebníc. Ruskí historici sa už roky sťažujú, že mnohé archívy sú stále uzavreté.

Ľudskoprávni aktivisti kritizujú, že sa vo verejných debatách nespomínajú Stalinove pracovné tábory-gulagy, či popravy veriacich a iných nevinných skupín obyvateľov. Podľa prieskumov verejnej mienky čoraz viac Rusov vníma Stalina pozitívne ako "efektívneho manažéra". Mnohí politici sa prihovárajú za premenovanie mesta Volgograd opäť na Stalingrad. 

Stalin je v Rusku stále veľmi populárny napriek tomu, že masové deportácie, čistky, politické procesy a vyvražďovanie domnelých odporcov stoja za minimálne desiatimi miliónmi obetí stalinského teroru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies