Archív spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza získala Texaská univerzita v Austine

NETKY.SK • 24 November 2014, 22:43 • 2 min
Archív spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza získala Texaská univerzita v Austine

AUSTIN - Texaská univerzita so sídlom v Austine získala archív kolumbijského laureáta Nobelovej ceny za literatúru Gabriela Garcíu Márqueza, ktorý zomrel v apríli v Mexiku vo veku 87 rokov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovalo univerzitné Centrum Harryho Ransoma, súčasťou archívu, ktorý sa formoval viac ako päť desaťročí, sú aj rukopisy desiatich diel renomovaného spisovateľa, vrátane jeho najslávnejšieho románu Sto rokov samoty, známeho aj z prekladu do slovenčiny.      

 

To isté platí o poznámkach, ktoré si autor robil pri príprave ďakovnej reči po udelení Nobelovej ceny za literatúru v roku 1982, ako aj o 2000 písomnostiach-korešpondencii autora, okrem iného listoch adresovaných iným slávnym literátom, napríklad Carlosovi Fuentesovi alebo Grahamovi Greenovi. Väčšina archívu je v španielskom jazyku.

 

Navyše sa University of Texas môže tešiť aj na písacie stroje a počítače, ktoré využíval samotný Márquez.

 

Autorov syn Gonzalo García Barcha v rozhovore pre kolumbijskú rozhlasovú stanicu Blu Radio uviedol, že pozostalí chceli zveriť materiály inštitúcií, ktorá už spravuje podobné zbierky. Chceli by sme, aby sa ocitli v dobrej spoločnosti, poznamenal.

 

Spomínané univerzitné centrum patrí medzi významné literárne archívy v rámci USA, jeho súčasťou sú už pozostalosti iných slávnych spisovateľov, napríklad Jamesa Joycea, Ernesta Hemingwaya, Williama Faulknera či Jorgeho Luisa Borgesa.

 

O cene, ktorú zaplatila americká inštitúcia za Márquezov archív, nie sú známe žiadne údaje. Kolumbijská vláda však rodine nepredložila žiadnu ponuku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona