Archeopark Liptovia privíta nadšencov živej histórie a archeológie

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 18:07 • 2 min
Archeopark Liptovia privíta nadšencov živej histórie a archeológie

PARTIZÁNSKA ĽUPČA - Letnú školu experimentálnej archeológie pripravilo na Liptove v mesiacoch júl a august občianske združenie Archeopark Liptov v spolupráci s poľským partnerom Muzeum Okregowe Nowy Sacz.

slovakia

left justify in out

Účastníci projektu sa budú podieľať na budovaní Archeoparku Liptovia, ktorý by mal byť v lete 2018 sprístupnený širokej verejnosti. Archeopark Liptovia je projekt živej pravekej osady budovaný pri Partizánskej Ľupči. Komplex drevených stavieb vychádzajúci z reálnych archeologických nálezov bude dokumentovať osídlenie Slovenska od paleolitu po slovanské obdobie.

 

„Prvý ročník medzinárodnej školy experimentálnej archeológie je súčasťou eurofondového mikroprojektu bilaterálnej poľsko-slovenskej spolupráce. V rámci letnej školy budeme realizovať celý rad praktických workshopov a seminárov zameraných na rekonštrukciu života našich predkov od doby kamennej po začiatok stredoveku,“ informoval Víťazoslav Struhár z občianskeho združenia Archeopark Liptov. Nadšenci histórie a archeológie budú podľa jeho slov vyrábať tkaniny, stavať obytné a hospodárske objekty, opracovávať kameň, kosti, kože a iné materiály.

 

Súčasťou programu bude tiež rezbársky festival, príprava pravekej stravy, či natáčanie dokumentu o živote pravekých civilizácii. „Všetky aktivity budú prístupné aj pre verejnosť. Dokončenie tematického parku a sprístupnenie pre širokú paletu návštevníkov plánujeme na začiatok letnej sezóny 2018,“ dodal Struhár.

 

Letná škola sa uskutoční v dvoch turnusoch - v mesiacoch júl a august. Záujemcovia majú možnosť určiť si dĺžku pobytu, musia to však nahlásiť vopred. Maloletí sa podujatia môžu zúčastniť len v sprievode dospelej osoby. Prvým tridsiatim prihláseným budú preplatené náklady na stravu, ubytovanie a dopravu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies