Archeológovia v Lučivnej objavili poklad, mince zo 17. a 18. storočia

NETKY.SK • 4 Október 2017, 09:01 • 2 min
Archeológovia v Lučivnej objavili poklad, mince zo 17. a 18. storočia

POPRAD – Archeológom sa v podtatranskej obci Lučivná podarilo objaviť poklad, vykopali tam malý hlinený džbán s 870 kusmi strieborných mincí.

slovakia

left justify in out

„Máme vyčistené asi dve tretiny mincí, zatiaľ najstaršia je z roku 1665 a najmladšia z roku 1733. Dominujú razby uhorské, ale sú tam aj sliezske, tirolské, dolnorakúske, moravské či razby olomoucského arcibiskupstva,“ povedal archeológ z pracoviska Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Spišskej Novej Vsi Marián Soják. Ako prvé informovali o náleze Podtatranské noviny.

V Lučivnej robia archeológovia výskum systematicky, v minulosti tam podľa Sojáka našli ojedinelé novoveké nálezy. „Sem-tam sa objavila nejaká novoveká minca, ostroha, odznaky, toto však bolo pre nás veľké prekvapenie,“ uviedol Soják. Poklad sa podarilo objaviť v západnej časti. „Bol zakopaný na hrebeni nad jaskyňami, ktoré sa tam nachádzajú, asi 15 metrov od skupiny skál. Dotyčný vedel, kam to zakopať, aby sa k tomu mohol raz vrátiť, no už sa nevrátil,“ poznamenal archeológ. Podľa neho je len ťažké povedať, za akých okolností tam poklad zakopal. „Možno mince dotyčný ukryl pre nejaké nepokoje, možno ho prepadli na známej poštovej ceste, ktorá prechádzala obcou,“ nazdáva sa. Podľa Sojáka bol majiteľom mincí človek stredne zámožný, skôr z nižšej strednej vrstvy. „Nie sú to veľké nominálne jednotky, skôr nižšie, najvyššia hodnota je 15 grajciarov Leopolda I. Medzi striebornými mincami sa nachádza jedna medená, banský znak zo Španej doliny, ten je veľmi vzácny,“ doplnil.

Predošlé nálezy z Lučivnej mali byť zmapované aj v monografii obce, ktorá už mala ísť do tlače. „Stopli sme to, aby obyvatelia obce a čitatelia neboli ochudobnení o tento najnovší nález, a teda, aby sme to tam mohli doplniť,“ informoval Soják.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies