Archeológovia údajne objavili zbytky Odyseovho paláca

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:05 • 2 min
Archeológovia údajne objavili zbytky Odyseovho paláca

Archeológovia údajne objavili zbytky Odyseovho paláca

slovakia

left justify in out

Grécki archeológovia objavili na ostrove Ithaka pozostatky paláca mýtického kráľa Odysea. Informovala o tom v utorok agentúra BNO News.
      Tím archeológov zverejnil svoj objav po 16 rokoch vykopávok na ostrove Ithaka v Iónskom mori. Podľa ich zistení sú zvyšky palácovej stavby identické s opismi, zaznamenanými v starogréckom epose Odysea, ktorý sa pripisuje básnikovi Homérovi.
      Archeológovia pod vedením Thanasisa Papadopulosa identifikovali presné umiestnenie budovy v roku 2006.  V lokalite odvtedy postupne odkryli ruiny trojpodlažného paláca so schodišťom vytesaným do skaly, ako aj studňu z 13 storočia pred n.l., teda približne z éry Trójskej vojny.
      Podľa starostu Ithaky Spirosa Arsenisa ide o jeden z najvýznamnejších objavov modernej archeológie. Výskum financovaný gréckym ministerstvom kultúry bude pokračovať aj v ďalších rokoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies