Archeológovia tvrdia, že objavili "kaukazský Stonehenge"

NETKY.SK • 13 Október 2010, 07:11 • 2 min
Archeológovia tvrdia, že objavili "kaukazský Stonehenge"

Archeológovia tvrdia, že objavili "kaukazský Stonehenge"

slovakia

left justify in out

img

Ruský archeológ Andrej Belinskij tvrdí, že sa jeho tímu na ruskom severnom Kaukaze podarilo objaviť doposiaľ neznámu civilizáciu z doby bronzovej, ktorá poznala astronómiu a kalendár. Objav označil za "kaukazský Stonehenge".
      Belinskij dnes uviedol, že jeho rusko-nemecká expedícia počas uplynulých piatich rokov podnikla archeologické vykopávky asi 200 osídiel, ktoré sa datujú do roku 1600 pred naším letopočtom.
      "Každá štruktúra neobyčajného tvaru môže byť spojená s kalendárom," upozornil Belinskij.
      Ako dodal, sídla mali dôkladne upravené obydlia a oválne dvory, a boli postavené v horách medzi riekou Kubaň a oblasťou, kde v súčasnosti stojí mesto Kislovodsk. "Boli postavené na základe jedného štandardu, jedného rozmerového systému, so zohľadnením krajinných a klimatických faktorov," uviedol.
      Podľa Belinského mali obyvatelia kontakty s civilizáciami Blízkeho východu a neskôr splynuli s tzv. kobanskou kultúrou, známou výnimočnými bronzovými artefaktmi. Ako dodal, keramika, ktorú v oblasti objavili, mala ornamenty, ktoré naznačujú, že jej tvorcovia poznali astronómiu a kalendár.
      Severný Kaukaz, ktorý leží medzi Kaspickým a Čiernym morom, je jeden z etnicky najrôznorodejších regiónov na svete.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies