Archeológovia skúmali tento rok mnohé slovenské hrady

NETKY.SK • 28 December 2015, 16:06 • 2 min
Archeológovia skúmali tento rok mnohé slovenské hrady

NITRA – Výskumy slovenských hradov pokračovali aj v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre robil výskum na hradoch Gýmeš, Šášov, Modrý kameň, Zvolen, Muráň, Divín, Lietava, Kamenica či Vinné. Množstvo pozoruhodných nálezov našli archeológovia na Bratislavskom hrade. „Máme tam veľa zaujímavých výsledkov, o ktorých však môžeme informovať až vtedy, keď nám dá Národná rada SR súhlas, takú máme zmluvu,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay.
Na Nitrianskom hrade archeológovia dokončovali výskum v priestoroch, kde stavia Nitrianske biskupstvo centrum pre návštevníkov. „Ukázalo sa, že v 11. - 12. storočí sa bývalé veľkomoravské hradisko ešte stále zväčšovalo na východnú stranu. Celý obrovský priestor hradu bol obohnaný románskou hradbou,“ hovorí Ruttkay. Románsku hradbu chce biskupstvo prezentovať verejnosti a bude zakomponovaná do novej budovy. Ide o najstaršiu kamennú stavbu nájdenú na Nitrianskom hrade. Múr bol v minulosti široký viac ako tri metre a zachoval sa vo veľmi dobrom stave. Nález takejto mohutnej stavby potvrdzuje význam Nitry, v ktorej sídlili následníci uhorského trónu v 11. - 12. storočí.


Niektoré hrady preskúmali archeológovia v spolupráci s ďalšími inštitúciami, napríklad hrad vo Fiľakove spolu s miestnym múzeom. Nové informácie o konštrukcii opevnenia zistili na hradisku Veľký vrch v Divinke pri Žiline, kde objavili aj nálezy z praveku. „Teší nás, že existuje štátny program, ktorý umožňuje zabezpečiť dotáciu aj pracovnú silu na výskumy hradov,“ podčiarkol Ruttkay. Vďaka tomuto programu sa podarilo zachrániť viaceré hrady pred hroziacim zánikom. „Chátrajúce ruiny sa dostávali do veľmi kritického stavu a hrozilo, že za pár rokov z hradov bude naozaj len hŕba kamenia a budeme sa pozerať len na obrázky a fotky hradov. V posledných zhruba siedmich rokoch nastal obrovský zlom,“ skonštatoval Ruttkay. Pri výskumoch archeológovia zisťujú nové informácie o vývoji a datovaní hradov, zároveň sa však pracuje aj na stabilizácii a konzervácii múrov, aby zostali zachované pre ďalšie generácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies