Archeológovia pri Stonehenge objavili obrovský neolitický monument

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:38 • 2 min
Archeológovia pri Stonehenge objavili obrovský neolitický monument

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov objavil pod zemou neďaleko Stonehengeu 90 kamenných monolitov, ktoré mohli byť súčasťou najväčšieho neolitického monumentu vo Veľkej Británii.

slovakia

left justify in out

Monolity, ktoré sú staré približne 4500 rokov a niektoré z nich dosahujú dĺžku až 4,5 metra, objavili v lokalite Durrington Walls. Tá sa nachádza iba tri kilometre severovýchodne od spomínaného Stonehengeu.


Monolity objavili odborníci združení v projekte Stonehenge Hidden Landscape na čele s Vincentom Gaffneym z Birminghamskej univerzity, ktorí pomocou georadarov vytvárajú mapu podzemia v okolí Stonehengeu. Vedci si myslia, že monolity pravdepodobne slúžili na vykonávanie rituálov a hoci zatiaľ ani jeden z kameňov nevykopali, predpokladajú, že ide o kusy vápencových skál, ktoré sa v tejto oblasti nachádzajú. Rozmiestnili ich pritom možno tí istí ľudia, ktorí taktiež postavili aj Stonehenge. Priamu spojitosť medzi týmito dvoma monumentmi však vedci nepredpokladajú. Kamene neskôr úmyselne prevrátili na bok, aby sa stali súčasťou vznikajúceho osídlenia v lokalite Durrington Walls. "Ide o jeden z najväčších kamenných monumentov v Európe. Nemyslím si, že kdekoľvek na svete sa nachádza niečo podobné. Ide o jedinečný objav obrovského rozsahu," uviedol Gaffney, ktorý spolu s kolegami informoval o tomto objave počas výročného stretnutia Britskej vedeckej spoločnosti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies