Archeológovia požiadali o pomoc pri ochrane pamiatok

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 07:53 • 2 min
Archeológovia požiadali o pomoc pri ochrane pamiatok

Archeológovia požiadali o pomoc pri ochrane pamiatok - Kultúra Grécki archeológovia v stredu vyzvali milovníkov umenia z celého sveta, aby protestovali proti úsporným opatreniam, ktoré majú negatívny dopad na tamojšie starobylé pamiatky, chrámy a múzeá. O

slovakia

left justify in out

img

Grécki archeológovia v stredu vyzvali milovníkov umenia z celého sveta, aby protestovali proti úsporným opatreniam, ktoré majú negatívny dopad na tamojšie starobylé pamiatky, chrámy a múzeá.
      Od vypuknutia dlhovej krízy v roku 2009 Grécko prijalo viacero výdavkových škrtov aby uspokojilo veriteľov a odvrátilo bankrot krajiny. Rozpočet ministerstva kultúry skresali o 35 percent a ministerstvo prepustilo 2000 zamestnancov.
      Pre úsporné opatrenia niektoré múzeá a archeologické náleziská museli skrátiť návštevné hodiny, iné úplne zatvorili. Šetrenie tiež vyvolalo obavy, že niektoré z najvzácnejších nálezísk nebudú dostatočne chránené.
      "Naše kultúrne dedičstvo nie je na predaj," povedala Despina Kucumbaová, šéfka Združenia gréckych archeológov. "Nechceme, aby trhy rozhodovali o našom kultúrnom dedičstve, o našej histórii a o našej demokracii," dodala.
      Spolu s inými gréckymi archeológmi vyzvala milovníkov umenia, aby proti rozpočtovým škrtom protestovali tak, že pred gréckymi sochami v zahraničných múzeách sa odfotia s transparentom s nápisom ako napríklad "Chráňme kultúrne dedičstvo Grécka" a fotku umiestnia na internete.
      Archeológovia dúfajú, že akcia presvedčí grécku vládu, aby odložila plány na prepúšťanie zamestnancov verejného sektora a ďalšie rozpočtové škrty plánované na tento rok, vrátane 20-percentného zníženia financií určených na bezpečnosť múzeí.
      Minister kultúry a turizmu Pavlos Jerulanos povedal, že vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby ochránila pamiatky. Archeológovia však varujú, že približne 7000 zamestnancov sa nedokáže dostatočne starať o 20.000 historických pamiatok, nálezísk a múzeí, ktoré každý rok prilákajú milióny turistov.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies