Archeológovia odhalili v Jeruzaleme pozostatky 7000 rokov starých obydlí

NETKY.SK • 18 Február 2016, 07:34 • 2 min
Archeológovia odhalili v Jeruzaleme pozostatky 7000 rokov starých obydlí

JERUZALEM - Archeológovia odhalili v severnej časti izraelskej metropoly Jeruzalem približne 7000 rokov staré pozostatky ľudských obydlí. Ide o zatiaľ najstarší nález svojho druhu v tejto oblasti. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Izraelský pamiatkový úrad uviedol, že pri vykopávkach sa archeológom podarilo odhaliť pozostatky dvoch stavieb - pravdepodobne súčastí väčšieho sídliska -, v ktorý sa našli zachované podlahy, keramické nádoby, kamenné nástroje a čadičová miska.

 

Podobné stavby sa v Izraeli pri archeologických vykopávkach našli na viacerých miestach, avšak nikdy nie v Jeruzaleme.

 

Podľa vedúcej vykopávok Ronit Lupuovej pochádzajú nájdené stavby a predmety z neskorej kamennej doby (eneolitu), ktorá sa začala približne v roku 5000 pred naším letopočtom a je charakteristická nástupom výskytu medených výrobkov a vznikom metalurgie.

 

V období eneolitu začali ľudia používať nástroje vyrobené z medi, pričom však naďalej používali aj kamenné nástroje. "Architektúru tohto druhu sa na území Jeruzalema podarilo odhaliť po prvýkrát," uviedla Lupuová a dodala, že na praveké obydlia sa podarilo naraziť náhodou pri zemných prácach vo štvrti Šuafat na severovýchodnom okraji Jeruzalema.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies