Archeológovia objavili stratenú "dvojičku" Stonehenge

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:42 • 2 min
Archeológovia objavili stratenú "dvojičku" Stonehenge

Archeológovia objavili stratenú "dvojičku" Stonehenge

slovakia

left justify in out

img

Archeológovia objavili v blízkosti Stonehenge v južnom Anglicku pozostatky druhého kruhového monumentu pochádzajúceho z praveku. Informovali o tom dnes predstavitelia archeologického projektu.
      Len niekoľko stoviek metrov od svetoznámeho kamenného komplexu sa našla priekopa kruhového tvaru, ktorú v minulosti pravdepodobne obkolesovala aj drevená konštrukcia.
      Odborníci označujú nález za prelomový. Doteraz sa totiž predpokladalo, že slávny megalit stál v rovinatej krajine južného Anglicka osamotene.
      "Tento objav je niečím úplne novým. Úplne mení naše vnímanie krajiny v okolí Stonehenge," komentoval vedúci projektu Vince Gaffney, profesor archeológie z Birminghamskej univerzity.
      Priekopa pochádzajúca z konca neolitu je asi meter široká a tvorí kruh s priemerom 25 metrov, čo je len o päť metrov menej než samotný Stonehenge. Obe stavby majú rovnakú orientáciu a ležia na dohľad jedna od druhej. Bádatelia sa domnievajú, že ich postavili zhruba v tej istej dobe.
      Kruhovú priekopu našli len dva týždne po začiatku trojročného ambiciózneho projektu, zameraného na zmapovanie okolia Stonehenge. V rámci medzinárodného projektu pôsobia okrem britských expertov aj tímy z Nemecka, Nórska, Rakúska a zo Švédska.
      Stratenú "dvojičku" Stonehenge sa podarilo objaviť len virtuálne, za pomoci najmodernejších geofyzikálnych snímacích technológií. Vzhľadom na veľký rozsah skúmanej lokality sa zatiaľ neuvažuje o začatí vykopávok. Archeológovia dúfajú, že v susedstve Stonehenge objavia ešte pozostatky ďalších stavieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies