Archeológovia objavili najzachovanejšie obydlia z doby bronzovej v Británii

NETKY.SK • 12 Január 2016, 18:34 • 2 min
Archeológovia objavili najzachovanejšie obydlia z doby bronzovej v Británii

LONDÝN - Archeológovia dnes oznámili, že vo Whittlesey v strednom Anglicku objavili vôbec najzachovanejšie príbytky z doby bronzovej v Británii, čo im umožňuje preniknúť do podstaty prehistorického života spred 3000 rokov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Osada pozostávajúca z veľkých okrúhlych drevených domov postavených na koloch sa pri požiari zrútila do rieky, kde sa zachovala v naplaveninách v neporušenom stave, uviedla organizácia Historic England, ktorá sa z poverenia vlády stará o pamiatky v krajine. Podľa archeológov pochádza z obdobia 1000-800 rokov pred naším letopočtom a zakonzervovala sa v čase dokonca aj s hrncami s jedlom a jemne utkaným šatstvom.


"Dozvedáme sa viac o jedle, ktoré naši predkovia konzumovali, a nádobách, v ktorých ho pripravovali a servírovali," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Historic England, Duncan Wilson.


"Toto miesto má medzinárodný význam a jeho odkrytie zmení naše chápanie uvedeného obdobia," dodal.

 


Miesto nálezu sa nachádza asi dva metre pod terajším povrchom zeme. Objavili tam napríklad exotické sklené koráliky, ktoré tvoria časť náhrdelníka, vzácne malé šálky, misky a poháre. Podľa archeológov je miesto tak dobre zakonzervované, že objavili aj odtlačky nôh ľudí, ktorí tam žili.


Na jednom z domov jasno vidno ohorené strešné trámy a tím pracujúci na vykopávkach sa domnieva, že ľudia dom opustili narýchlo, keď začal horieť.
Odborný manažér organizácie Cambridge Archeological Unit, David Gibson, agentúre Reuters povedal, že na náleziskách z doby bronzovej zvyčajne nachádzajú iba niekoľko jám alebo kovových predmetov.


"Tentoraz sa zachovalo oveľa viac. Môžeme dokonca vystopovať každodenný život v dobe bronzovej. Je to prehistorická architektúra v 3D s neprekonanou zbierkou nálezov, pokiaľ ide o rozsah a kvalitu," dodal.


Obec Whittlesey sa nachádza asi desať kilometrov východne od mesta Peterborough v grófstve Cambridgeshire.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona