Archeológovia objavili dedinu spred 7500 rokov

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 16:37 • 2 min
Archeológovia objavili dedinu spred 7500 rokov

PRAHA - Dedinu spred 7500 rokov objavili archeológovia v Dolných Břežanoch pri Prahe, v lokalite, v ktorej už niekoľko týždňov vzniká vedecký areál superlaseru ELI, ktorý by mali otvoriť v roku 2015. O jednom z najvýznamnejších archeologických objavov v stredných Čechách informuje internetový server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja tam experti odkryli rozsiahlu dedinu prvých poľnohospodárov z obdobia asi 5500 rokov pred naším letopočtom. Tento objav považujú za najväčší v uplynulých dvoch rokoch.
Ako uviedla vedúca výskumu Michaela Mácalová, podarilo sa tam zachytiť viac ako 2000 predmetov sídliskového charakteru, medzi ktorými sú popri viac-menej obvyklých objektoch aj dechtárska pec, studňa a tiež zahĺbený dom so šiestimi pecami umiestnenými po obvode stavby. Archeologička označila za veľmi zaujímavú aj polozemnicu, v ktorej interiéri sa zachovalo veľké množstvo vypálenej hliny, tvoriacej pôvodne povrchovú vrstvu nosnej steny objektu. Odborníci však našli aj neolitickú keramiku spred 7000 rokov, brúsené i sekané kamenné nástroje a unikátny kostený šperk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona