Archeológovia našli biblické texty staré takmer 2-tisíc rokov

NETKY.SK • 16 Marec 2021, 11:04 • 2 min
Archeológovia našli biblické texty staré takmer 2-tisíc rokov

Archeológovia Izraeli oznámili objavenie desiatok nových fragmentov zvitkov od Mŕtveho mora

slovakia

left justify in out

Izraelskí archeológovia v utorok oznámili objavenie desiatok nových fragmentov zvitkov od Mŕtveho mora. Kúsky pergamenu popísané biblickými textami našli v púštnej jaskyni. Predpokladajú,  že ich tam ukryli pred približne 1900 rokmi počas židovského povstania proti Rímu.

Fragmenty obsahujú prepisy textov z kníh Zachariáša a Nahuma a rádiokarbónovou metódou ich datovali do druhého storočia nášho letopočtu. Informuje o tom Izraelský úrad pre starožitnosti. Má isť o nové zvitky nájdené počas archeologického výskumu v púšti po 60 rokoch.

 

Tiež sa predpokladá, že nové kúsky patria ku fragmentom z takzvanej Jaskyne hrôzy, ktorá dostala pomenovanie podľa 40 ľudských kostier nájdených počas vykopávok v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Tie tiež obsahujú grécke zápisky z kníh dvanástich menších prorokov. Jaskyňa sa nachádza v odľahlom kaňone v Judskej púšti, južne od Jeruzalema.

Zvitky, známe aj ako rukopisy od Mŕtveho mora, sú židovské texty nájdené neďaleko Kumránu na Západnom brehu Jordánu v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch minulého storočia. Vedci ich datujú do tretieho storočia pred naším letopočtom až prvého storočia nášho letopočtu. Obsahujú najstaršie kópie biblických textov a iných náboženských dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies