Archeológovia našli klinový text podobný Chammurapiho zákonníku

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 06:55 • 2 min
Archeológovia našli klinový text podobný Chammurapiho zákonníku

Archeológovia našli klinový text podobný Chammurapiho zákonníku

slovakia

left justify in out

img

Izraelskí archeológovia po prvý raz objavili fragmenty dokumentu obsahujúceho zbierku zákonov, ktorý je obdobou starovekého zákonníka babylonského kráľa Chammurapiho. Oznámila to dnes Hebrejská univerzita v Jeruzaleme.
      Fragmenty, napísané v akkadskom klinovom písme, pochádzajú z 18.-17. storočia pred n. l. Objavili ich počas vykopávok na mieste starovekého mesta Chacor na severe Izraela.
      Text na nich sa pravdepodobne vzťahuje na otázku zákona o telesnom zranení otrokov a pánov. Dosiaľ rozlúštené slová zahŕňajú výrazy "pán", "otrok" a slovo odkazujúce na časti tela, zrejme slovo pre "zub", uviedla tlačová agentúra DPA.
      Podľa profesora Wayna Horowitza z Hebrejskej univerzity, ktorý pripravuje text na publikáciu, je jeho štýl podobný Chammurapiho zákonníku z 18. storočia pred n. l., ktorý sa našiel v dnešnom Iráne pred vyše 100 rokmi.
      "V tomto štádiu je ťažké určiť, či tento dokument bol skutočne napísaný v Chacore, kde sa nachádzala škola pre pisárov, alebo ho priniesli z iného miesta," povedal Horowitz.
      Tieto dva fragmenty sú 18. a 19. klinovými nálezmi z vykopávok v Chacore, ktoré tvoria najväčšiu zbierku dokumentov v klinovom písme nájdených v Izraeli.
      Predchádzajúce dokumenty sa zaoberajú témami ako vyslanie ľudí alebo tovarov, právny spor týkajúci sa miestnej ženy a text s tabuľkami malej násobilky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies