Archeológovia možno objavili vrak Kolumbovej vlajkovej lode

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 14:36 • 2 min
Archeológovia možno objavili vrak Kolumbovej vlajkovej lode

LONDÝN - Podmorským archeológom sa neďaleko pobrežia ostrova Haiti podľa všetkého podarilo nájsť vrak lode Santa María, ktorú moreplavec Krištof Kolumbus v roku 1492 použil ako vlajkovú loď pri svojej prvej plavbe cez Atlantický oceán. Výpravy sa zúčastnili ešte dve karavely, Pinta a Niňa.

slovakia

left justify in out

Archeológovia objavili vrak lode v hĺbke približne päť metrov pri severnom pobreží Haiti - na mieste, kde Santa María pred viac ako 500 rokmi narazila na plytčinu. Ak sa analýzami potvrdí, že ide skutočne o Kolumbovu loď,  bude to pravdepodobne jeden z najvýznamnejších svetových objavov podmorskej archeológie, upozornila televízna stanica CNN. 

 

Na čele tímu bol americký archeológ Barry Clifford, ktorý má na konte nálezy vrakov pirátskych lodí pri americkom Cape Cod a na Madagaskare. Cliffordov tím sa zatiaľ obmedzil na neinvazívne skúmanie lokality - meranie a fotografovanie vraku, ktorého veľká časť je pomerne dobre zachovaná. Podľa predbežných záverov dĺžka vraku zodpovedá dĺžke lodí typu karaka - veľkým plachetniciam používaným v 15. a 16. storočí. Ďalším z dôkazov, že môže ísť o Kolumbovu loď, je aj delo, ktoré sa na lokalite našlo.     

 

Podľa CNN Cliffordov tím pri výskume tesne spolupracuje s haitskou vládou a chce vrak lode z mora vytiahnuť, aby ho mohol podrobne preskúmať a hodnoverne potvrdiť, že ide skutočne o legendárnu vlajkovú loď.

 

Santa María bola vlajkovou loďou malej flotily, ktorá vyplávala zo Španielska v roku 1492 s cieľom nájsť západnú cestu do Číny a Indie. Výpravu financoval kráľ Ferdinand II. a kráľovná Izabela I. 

 

Lode v októbri doplávali do Karibského mora, kde si námorníci na ostrove Haiti postavili malú pevnosť. V decembri Santa María narazila na plytčinu a stroskotala, preto sa v januári 1493 do Španielska vracali len lode Niňa a Pinta. 

 

Britský denník Independent v správe o možnom objave lode Santa María uviedol, že archeológom pri hľadaní lokality pomohli aj záznamy z Kolumbovho denníka, v ktorom písal o postavenej pevnosti a popisoval miesto havárie vlajkovej lode svojej flotily. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona