Archeológovia mali úspešnú sezónu, skúmali hrady i zaniknuté osady

NETKY.SK • 6 Október 2017, 17:08 • 2 min
Archeológovia mali úspešnú sezónu, skúmali hrady i zaniknuté osady

NITRA – Slovenskí archeológovia pokračovali aj počas tohtoročnej letnej sezóny vo výskumoch na viacerých stredovekých hradoch.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, práce prebiehali v Letave, vo Zvolene-Pustom hrade, na Šášove, v Revišti, Divíne, Fiľakove a v ďalších hradných opevneniach. Podľa Ruttkaya prinieslo bádanie vedcov množstvo nových poznatkov. „Obrovským prekvapením bol objav stredovekej brány vo Vinnom, ktorá spolu s hradbou a trojuholníkovou vežou patrila k najstaršej stavebnej fáze hradu budovanej medzi rokmi 1260 až 1270. Ide o jednu z najlepšie zachovaných neporušených brán z 13. storočia v strednej Európe,“ povedal Ruttkay.

 

Vedci pokračovali tento rok aj vo výskume zaniknutej stredovekej dediny s opevneným kostolom Štrba – Šoldov. V tomto roku sa komplexne sprístupnil verejnosti priestor kostola a opevnenia a stále sa skúmajú zaniknuté stavby zo 14. až 15. storočia. „Lokalita zrejme zanikla požiarom, preto sa v domoch nachádza veľký počet nálezov, predovšetkým keramiky a železných predmetov, napríklad kľúčov, nástrojov, ale aj mincí,“ skonštatoval Ruttkay.

 

K významným nálezom patrí podľa jeho slov aj objavenie pokladu v Lučivnej, ktorý obsahoval viac ako 800 strieborných mincí razených medzi rokmi 1665 až 1733. „Ide o razby uhorské, tirolské, rakúske, sliezske a iné. Zaujímavý je medený banský znak z roku 1699 zo Španej Doliny, ktorý je prvým takýmto nálezom zo Slovenska. Podobné objavy pokladov mincí priamo na výskume patria k zriedkavým udalostiam,“ uviedol Ruttkay. Ako doplnil, archeológovia tento rok skúmali aj pohrebisko koštianskej kultúry zo staršej doby bronzovej v Spišskej Novej Vsi. V kostrových hroboch sa tu okrem bronzových predmetov našli aj tisíce fajansových korálikov, ktoré tvorili súčasť vtedajšieho odevu. 

 

„Na tejto lokalite sa preskúmala aj časť sídliska zo 7. až 9. storočia, ktoré dopĺňa doteraz pomerne riedku sieť lokalít z tejto doby na severnom Slovensku. K unikátom patria určite objekty zo 7. až 8. storočia. Medzi nálezmi prevažuje keramika, ale objavila sa aj bronzová náušnička z jednoduchého drôtu či hlinený praslen,“ dodal Ruttkay.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies