Archeológovia chcú sprístupniť časť nálezov z unikátnej kniežacej hrobky

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:18 • 2 min
Archeológovia chcú sprístupniť časť nálezov z unikátnej kniežacej hrobky

Archeológovia chcú sprístupniť časť nálezov z unikátnej kniežacej hrobky

slovakia

left justify in out

img

Nálezy zo vzácnej, 1600 rokov starej hrobky neznámeho kniežaťa objavenej v Poprade bude môcť čoskoro obdivovať aj verejnosť. Archeológovia chcú na budúci rok pripraviť výstavu najzaujímavejších nálezov, ktoré v nej boli objavené. Hrobku v Poprade-Matejovciach objavili v roku 2005 a podľa odborníkov je európskym unikátom. Datovaná je do prelomu 5. a 6. storočia nášho letopočtu a podľa predbežných teórií by mohlo ísť o miesto posledného odpočinku germánskeho kniežaťa z kmeňa Vandalov.
"Našli sa tu neuveriteľné organické nálezy, ktoré naozaj nemajú obdobu v žiadnom európskom náleze z tejto doby. Hrobka bola zachovaná v podstate celá, tak ako bola vybudovaná. Bol to vlastne podzemný dom, zrub, v ktorom bol ešte drevený sarkofág tiež v tvare domčeka so šindľovou strechou," vysvetľuje riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre Matej Ruttkay.
Aj napriek tomu, že hrobka už bola v minulosti vykradnutá, vedcom poskytla množstvo unikátnych nálezov z organických materiálov, ktoré sa v bežnej pôde rozložia a archeológovia ich nemajú možnosť skúmať. "Hrobka bola v terénnej depresii, kde sa držala voda a tá v podstate všetko zakonzervovala celých tých 1500 až 1600 rokov," vysvetlil Ruttkay. Objavitelia tak mohli aj po dlhých stáročiach obdivovať výbavu, ktorou dávne knieža vybavili na druhý svet. "Je to konštrukcia toho objektu, ale aj mnohé z textílií, drevené lopaty či už tých, čo stavali, alebo tých, čo vykrádali tú hrobku. Sú tam rôzne predmety od dreveného stola vysústruženého z jedného kusa dreva, cez prútené košíky, rôzne drevené súčasti nábytku, hracia doska na stolové hry a tak ďalej," hovorí Ruttkay.
Jednotlivé časti hrobky sú v súčasnosti podrobne skúmané v múzeu v nemeckom Schleswigu. Podľa Ruttkaya ide o jedinú inštitúciu v Európe, ktorá dokáže zvládnuť spracovanie tohto unikátneho nálezového fondu. "V blokoch sa tam zobrali spodné časti hrobky. Okrem konzervácie sa teraz za pomoci skalpelov a pod operačnými mikroskopmi skúmajú v špeciálnych podmienkach po políčkach 5 x 5 centimetrov. Z tej hmoty sa postupne darí vypreparovať textílie pretkávané zlatom, kožené predmety, rôzne ozdoby... To, čo sa nám vynára, stojí za to. A samozrejme, všetko sa to 3D dokumentuje, takže hneď vzniká virtuálny model v počítači. Takže človek vie všetko, čo tam bolo, v akých výškach, čo tam padlo skôr, ktorá stena padla skôr, aká neskôr. Je to naozaj exkluzívne robený výskum," vysvetľuje Ruttkay.
Všetky unikátne nálezy by mala verejnosti predstaviť pripravovaná výstava v priebehu budúceho roka. "Chceme urobiť takú prvotnú prezentáciu tu na Slovensku. Myslím si, že to bude veľmi pekná výstava, ktorou ukážeme aj verejnosti, že aj takto náročná robota jednoducho stojí za to. Samotný výskum hrobky však ešte nie je ukončený a potrvá aj v budúcnosti. Celkové zakonzervovanie všetkých predmetov bude trvať ešte zhruba päť rokov," dodal Ruttkay.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies