Archeologický výskum v areáli NKP Rusovce odhalil aj základy zbúraného kaštieľa

NETKY.SK • 24 August 2018, 15:44 • 2 min
Archeologický výskum v areáli NKP Rusovce odhalil aj základy zbúraného kaštieľa

BRATISLAVA - Pôdorysy zahĺbených sídliskových objektov z doby bronzovej, rímskej či novoveku, odhalené základy pôvodného kaštieľa, ale tiež úlomky keramických nádob a kostry zvierat.

slovakia

left justify in out

Aj to sú aktuálne nálezy v rámci archeologického prieskumu v areáli NKP Rusovce v Bratislave.

 

"Pre archeológa sú všetky nálezy pri archeologickom prieskume historicky bohatého miesta, ktorým Rusovce bezpochyby sú, dôležité. Veľmi ma nadchlo, že sme v priestore pred kaštieľom na mieste bývalej fontány objavili základy pôvodného kaštieľa, ktorý tam stál cca od 16. - 17. storočia," podotkol archeológ Erik Hrnčiarik s tým, že o existencii pôvodného kaštieľa síce vedeli, avšak lokalizovať sa ho podarilo až teraz.

 

Z pôvodného, neskôr zbúraného kaštieľa, sa zachovali jeho pivnice hlboké niekoľko metrov. "Potešili ma tiež nálezy z rímskej doby - zvyšky rímskych obydlí, úlomky luxusnej keramiky Terra Sigillata, ako aj náboje do praku, ktorými rímski vojaci bojovali proti barbarom," doplnil Hrnčiarik.

 

Archeologický výskum sa v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava začal v polovici júla a potrvať by mal do konca augusta. Týka sa deviatich sektorov, ktoré boli identifikované prostredníctvom geofyzikálneho prieskumu. Realizuje ho Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity, pod vedením archeológa Erika Hrnčiarika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies