Arbitrážny súd rozhodol o výške licenčných poplatkov, ktoré LG zaplatí Nokii

NETKY.SK • 18 September 2017, 14:53 • 2 min
Arbitrážny súd rozhodol o výške licenčných poplatkov, ktoré LG zaplatí Nokii

HELSINKY - Fínsky koncern Nokia už dostal rozhodnutie arbitrážneho súdu, ktoré sa týka využívania jeho patentov na smartfóny juhokórejskou spoločnosťou LG Electronics. Vedenie Nokie zároveň avizovalo, že očakáva dodatočné príjmy.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný arbitrážny súd Medzinárodnej obchodnej komory vydal rozhodnutie a stanovil výšku licenčných poplatkov, ktoré musí LG zaplatiť Nokii za používanie smartfónových patentov. LG v júni 2015 prevzala od Nokie licenciu na patenty spojené s inteligentnými telefónmi a obe firmy sa dohodli, že o vyriešenie platobných povinností požiadajú nezávislú arbitráž.

 

Údaje o arbitrážnom a licenčnom konaní zostávajú dôverné, ale Nokia uviedla, že v kvartálnych správach zverejní svoje príjmy z patentových licencií. Očakáva, že tieto príjmy zahrnie do výsledkov už v 3. štvrťroku 2017. Fínska spoločnosť uviedla, že dostane aj jednorazovú platbu, ale sumu neprezradila. "Sme presvedčení, že toto rozhodnutie potvrdzuje kvalitu patentového portfólia spoločnosti Nokia a naďalej vidíme potenciál pre ďalšie licenčné príležitosti," uviedla vo vyhlásení hlavná právnička Nokie Maria Varsellonaová.

 

Nokia nedávno podpísala dohody s výrobcami telefónov Samsung Electronics a Apple, ako aj s čínskou firmou Xiaomi Technology. Patentová divízia Nokia mala v 1. polovici roka tržby vo výške 616 miliónov eur, čo predstavuje len 6 % z celkových príjmov skupiny. Ale licenčné platby sú vysoko ziskové, zatiaľ čo hlavná divízia telekomunikačných sietí spoločnosti Nokia bojuje s poklesom globálneho dopytu.

 

Nokia v roku 2014 predala svoju mobilnú divíziu Microsoftu, ale ponechala si patenty na technológiu, ktorá okrem iného znižuje potrebu hardvérových komponentov v telefóne, šetrí životnosť batérie a zlepšuje príjem rozhlasu. LG má podľa odhadu spoločnosti Strategy Analytics 4-% podiel na trhu so smartfónmi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona