Arbitrážny súd rozhodol: Na olympiáde v Riu nenastúpia ruskí športovci

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 12:18 • 2 min
Arbitrážny súd rozhodol: Na olympiáde v Riu nenastúpia ruskí športovci

LAUSANNE - Ruskí atléti sa definitívne nepredstavia na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) zamietol odvolanie 68 ruských atlétov proti kolektívnemu trestu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) v dôsledku rozsiahlej dopingovej aféry z nedávneho obdobia.

 

Očakáva sa, že tento verdikt CAS môže mať výrazný vplyv aj na rozhodovanie Medzinárodného olympijského výboru, ktorý sa chystá zakázať štart všetkým ruským športovcom v Brazílii vzhľadom na nedávno zverejnenú správu nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry o systematickom dopingu podporovanom štátnymi orgánmi v tejto krajine. Podľa tejto správy ruské ministerstvo športu sfalšovalo desiatky vzoriek športovcov po antidopingových kontrolách počas zimných olympijských hier v Soči 2014 s účelom vyhnúť sa trestom. Očakáva sa, že o tomto ďalšom, rozsiahlejšom, potrestaní Rusov sa rozhodne najneskôr do utorka budúceho týždňa. MOV v tejto súvislosti zvolal na nedeľu 24. júla mimoriadnu telekonferenciu.

 

Generálny sekretár CAS Matthieu Reeb

 

img

 

Podľa ruského ministra športu Vitalija Mutka je toto rozhodnutie subjektívne a treba za ním hľadať politický motív. "Z môjho pohľadu ide o politiku. Konečný verdikt je neférový a nemá právny základ," uviedol Mutko v prvej reakcii pre ruskú agentúru TASS. Podľa hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrija Peskova "kolektívna zodpovednosť prenesená na všetkých atlétov je len ťažko akceptovateľná ako správne rozhodnutie." 

 

Neskôr agentúra DPA priniesla informáciu, že Mutko nevylúčil posunutie kauzy na civilný súd. "Som presvedčený, že by sme mali pokračovať v bránení našej cti a dôstojnosti. Prišiel čas obrátiť sa na civilný súd," citovala ho DPA s tým, že verdikt CAS označil za precedens, ktorý porušil práva "čistých a poctivých" športovcov.

 

Viacerí ruskí atléti boli z konečného rozhodnutia, prirodzene, rozčarovaní. Žrdkárka Jelena Isinbajevová povedala, že vylúčenie ruských atlétov z Ria predstavuje "pohreb" tohto športu. Pre ruskú tlačovú agentúru TASS ironicky uviedla: "Ďakujem všetkým za pohreb atletiky. Je to čisto politické rozhodnutie." Z neúčasti na OH vyjadri ľútosť aj kladivár Sergej Litvinov, ktorý však prejavil nádej, že vylúčenie povedie k serióznym reformám v Rusku. Litvinov vyjadril názor, že predstavitelia ruskej atletiky reagovali na doping neskoro a taktiež volá po vyšetrovaní dopingových káuz aj v iných krajinách. "Chcem, aby všetky dopingové snahy boli zastavené. Nie len náš, ale všetky," dodal.

 

Ruský minister športu Vitalij Mutko

 

img

 

Prezident IAAF Sebastian Coe konečný zákaz štartu na OH 2016 pre ruských atlétov skomentoval nasledovne: "Som rád, že CAS prejavil podporu našej snahe o dodržiavanie predpisov antidopingového kódexu. Ak si však niekto myslí, že sa teším z tohto triumfu, nie je to tak. Neprišiel som do úradu preto, aby som stopol športovcov z účasti na medzinárodných podujatiach. Môžem všetkých ubezpečiť, že túžbou IAAF je spájať, nie rozdeľovať a vylučovať športovcov."

 

V súvislosti s možným odporúčaním CAS smerom k MOV, aby vylúčil všetkých ruských športovcov z účasti v Riu de Janeiro, generálny sekretár CAS Mathieu Reeb rezolútne uviedol: "Naše rozhodnutie nie je záväzné pre MOV." 

 

Nemecký minister športu skonštatoval, že pod vplyvom ruskej celoplošnej dopingovej aféry niet priestoru na prípadnú veľkorysosť príslušných globálnych organizácii. "Nastal čas na tvrdé opatrenia, nie zhovievavosť," vyhlásil Thomas de Maiziere, ktorý vedie aj spolkový rezort vnútra. "Po tom, ako Športový arbitrážny súd vo štvrtok potvrdil vylúčenie 68 ruských atlétov z olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro, je teraz na ťahu Medzinárodný olympijský výbor," dodal De Maiziere.

 

Šéf nemeckého OV Alfons Hörmann upozornil, že spomenutý verdikt CAS je jasným signálom smerom k MOV. Očakáva nepripustenie všetkých ruských športovcov na OH v Brazílii a uviedol: "Tam, kde je systematické podvádzanie, musia byť aj systematické tresty." Rozhodnutie MOV o Rusoch sa napospol očakáva najskôr v nedeľu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies