Šarapovová súcití s Japonskom a spomína na hrozby Černobyľu

NETKY.SK • 15 Marec 2011, 14:12 • 2 min
Šarapovová súcití s Japonskom a spomína na hrozby Černobyľu

Šarapovová súcití s Japonskom a spomína na hrozby Černobyľu

slovakia

left justify in out

Trojnásobná tenisová víťazka grandslamových turnajov Maria Šarapovová vyjadrila súcit so situáciou v Japonsku, kde zemetrasenie a následná vlna cunami spôsobili havárie
na jadrových elektrárňach. Ruská tenistka to uviedla pri príležitosti 25. výročia výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle, ktorý v roku 1986 priamo ohrozoval aj jej život.
      Ruská rodáčka preto nie náhodou prišla na tlačovú konferenciu v rámci turnaja BNP Paribas Open v Indian Wells s tričkom a nápisom pripomínajúcim výročie výbuchu v Černobyle. "Je to šialené, pretože sa na to jednoducho nemôžete ani pripraviť," povedala Šarapovová na margo vyčíňania prírodných živlov v Japonsku: "Žiaľ, stáva sa to. Keď však vidíte tie reportáže a videodokumenty, tak sa zdá až neskutočné, že sa také niečo môže vôbec stať na tomto svete."
      Druhá explózia vodíka za tri dni rozhýbala japonský jadrový reaktor, pričom vedenie elektrárne Fukušima-I pracovalo na zastavení úniku radiácie do zóny postihnutej cunami. Problémy sa začali minulý týždeň, kedy zemetrasenie a cunami prerušili prísun energie do chladiaceho systému a hrozilo tak roztavenie reaktoru.  
      Medzinárodní vedci a odborníci na jadrovú energetiku sa však domnievajú, že japonská havária elektrárne nedosahuje taký nebezpečný rozsah ako výbuch v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Šarapovovej matka Jelena bola v tom čase tehotná so svojou jedinou dcérou, keď sa objavili rádioaktívne mraky aj nad západnou časťou vtedajšieho Sovietskeho zväzu a severnej časti Európy. Šarapovovej otec Jurij a jej matka vtedy utiekli z bieloruského mesta Gomeľ, ktoré sa nachádza 80 míľ severne Černobyľu. Svetoznáma tenistka sa tak narodila na Sibíri v meste Njagan. Gomeľ patril napokon medzi oblasti najviac postihnuté radiáciou.
      Nečudo, že Šarapovová sa stala veľvyslankyňou dobrej vôle pri OSN a upozorňuje na výbuch v regióne Černobyľu. "Aj keď sa niečo také stalo už pred mnohými rokmi, stále stretávam ľudí, najmä deti, ktoré vyrástli a dnes už majú deti, pričom si všimnete, že ich telo im od spomínanej katastrofy neumožňuje žiť normálny život," uviedla Šarapovová, ktorá sa po zranení snaží dostať vyššie vo svetovom rebríčku. "Takéto tragické udalosti vám otvoria oči, samozrejme začnete premýšľať o perspektívach svojho života. Japonsko je krajina, ku ktorej ma viažu tiež početné spomienky. Hrávala som tam už ako veľmi mladá, vždy som sa tešila na japonské skúsenosti. Keď však vidím, ako tí ľudia trpia, tak som z toho skutočne smutná."

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies