Arabský svet protestoval proti karikatúre plačúceho proroka Mohameda

NETKY.SK • 17 Január 2015, 06:58 • 2 min
Arabský svet protestoval proti karikatúre plačúceho proroka Mohameda

KÁHIRA - Tisíce obyvateľov arabského sveta vyšli dnes do ulíc, aby sa pridali k protestom proti karikatúre plačúceho proroka Mohameda, ako ho na obálke svojho stredajšieho vydania znázornila redakcia francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo. Napísala to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Satirický časopis svojou obálkou reagoval na minulotýždňový teroristický atentát namierený proti kľúčovým predstaviteľom jej redakcie, pri ktorom islamskí extrémisti zabili 12 ľudí. Masové zhromaždenia proti Charlie Hebdo a na obranu dvoch atentátnikov, "martýrov" bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, sa konali v Jordánsku, Alžírsku, Izraeli, Nigeri, Tunisku, Pakistane či Sudáne. 
      

V hlavnom meste Jordánska Ammán sa účastníci masívneho protestu proti Charlie Hebdo pobili s príslušníkmi polície po tom, ako im zabránili v pochode ku francúzskemu veľvyslanectvu. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako: "Sloboda prejavu neznamená urážať našu vieru." Podľa jordánskych médií si potýčky nevyžiadali žiadne obete, pričom polícia zatkla niekoľko výtržníkov.
      

Tisícky ľudí demonštrovali dnes aj v alžírskej metropole Alžír. Na davy protestujúcich, ktorí skandovali pokriky ako "Nasledujem Mohameda!", dohliadali špeciálne policajné jednotky. Demonštrácia podľa miestnych médií neprerástla do násilností.
      

Na demonštrácii v Alžírsku sa objavili aj slogany ako "Kouachiovci sú martýri". Vzťahovali sa na dvoch atentátnikov zabitých špeciálnym policajným komandom po tom, ako minulý týždeň v stredu zastrelili v parížskej redakcii Charlie Hebdo 12 ľudí, vysvetlila DPA.

 


      

Niekoľko stoviek Palestínčanov sa dnes zhromaždilo aj na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Po piatkových modlitbách tam prišli vyjadriť svoj kritický nesúhlas s obálkou nového čísla Charlie Hebdo a zapáliť francúzsku vlajku. Informovala o tom palestínska agentúra Maan.
      

V Nigeri dnes na protest proti znázorneniu proroka Mohameda v Charlie Hebdo podpálili tamojšie francúzske kultúrne stredisko, informovalo Radio France Internationale. Demonštranti v tejto 17-miliónovej, prevažne moslimskej, západoafrickej krajine, vyplienili tiež jeden katolícky a dva protestantské kostoly.
      

Oklieštená redakcia Charlie Hebdo pripravila špeciálne vydanie, ktorého tri milióny výtlačkov sa okamžite vypredali. Na titulnej strane obálky plačúci prorok Mohamed drží papier s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie) a nad ním je oznam, že "Všetko je odpustené".
      

Väčšina islamských učencov zobrazovanie Mohameda a iných prorokov striktne zakazuje a považuje to za neúctivé.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona