Arabský parlament vyzval Európu na uznanie Palestíny a východného Jeruzalema

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 08:39 • 2 min
Arabský parlament vyzval Európu na uznanie Palestíny a východného Jeruzalema

RIJÁD - Arabský parlament vyzval na uznanie palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom.

slovakia

left justify in out

V liste adresovanom predsedom parlamentov niekoľkých európskych krajín predseda Arabského parlamentu Mišál Salámí vyjadril nádej, že tieto zákonodarné zbory danú iniciatívu podporia.

 

Listy boli zaslané parlamentom Británie, Írska, Portugalska, Francúzska, Talianska, Španielska, Luxemburska, Belgicka a Grécka.

 

"Akékoľvek rozhodnutia alebo opatrenia zacielené na zmenu identity, štatútu alebo demografie Jeruzalema nebudú mať nijaký právny účinok," vyhlásil Salámí.

 

Americký prezident Donald Trump vlani 6. decembra oficiálne uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, čím vyvolal pobúrenie na celom svete, ako aj protesty na palestínskych územiach.

 

Jeruzalem zostáva stredobodom dlhoročného blízkovýchodného konfliktu, pričom Palestínčania dúfajú, že východný Jeruzalem - okupovaný od roku 1967 Izraelom - sa stane hlavným mestom nezávislého palestínskeho štátu.

 

Arabský parlament so súčasným sídlom v Káhire je orgánom Ligy arabských štátov (LAŠ), regionálneho združenia arabských krajín. Jeho vznik bol iniciovaný v roku 2001 na summite LAŠ v jordánskom Ammáne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies