Arabskí lídri sa dohodli na vytvorení spoločnej armády

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 15:43 • 2 min
Arabskí lídri sa dohodli na vytvorení spoločnej armády

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Arabskí lídri sa na summite v Egypte v nedeľu dohodli na vytvorení jednotnej vojenskej sily, ktorej úlohou bude bojovať proti rastúcim regionálnym bezpečnostným hrozbám od Jemenu až po Líbyu.

slovakia

left justify in out

S myšlienkou ako prvý prišiel egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí. Vypracovanie mechanizmov a logistiky pre jednotnú armádu by však mohlo trvať ešte mesiace. Návrh schválili už vo štvrtok v egyptskom Šarm aš-Šajchu ministri zahraničia Ligy arabských štátov. Úlohou jednotnej vojenskej sily má byť "rýchla vojenská intervencia v prípade ohrozenia arabských krajín," uviedol generálny tajomník ligy Nábil al-Arabí, ktorý rezolúciu označil za "historickú". Predchádzajúce podobné pokusy však nedokázali v rozdelenom arabskom svete priniesť želané výsledky.


Hrozby, ktorým čelí región, snáď nikdy neboli väčšie. Konflikty eskalujú v Jemene, Líbyi, Iraku a občianska vojna v Sýrii vstúpila nedávno do piateho roku. Egypt, najľudnatejšia arabská krajina, čelí povstaniu islamistov. Militanti z Islamského štátu prevzali kontrolu nad rozsiahlymi územiami v Iraku a Sýrii a naprieč arabským svetom povznikali ich odnože. Spojené štáty a ďalšie mocnosti sa snažia dosiahnuť konečnú dohodu o jadrovom programe s Teheránom, čo sa stretáva s obavami sunnitských arabských lídrov, ktorí s nevôľou sledujú rastúci vplyv šiitského Iránu v regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies