Arabskí lídri a šéf OSN budú rokovať o kríze v Jemene

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 09:21 • 2 min
Arabskí lídri a šéf OSN budú rokovať o kríze v Jemene

KÁHIRA - Lídri Ligy arabských štátov (LAŠ) sa stretnú v sobotu a v nedeľu v egyptskom Šarm aš-Šajchu, pričom v centre pozornosti bude prebiehajúci konflikt v Jemene.

slovakia

left justify in out

Na rokovaniach o jemenskej kríze sa zúčastní aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Jemenský prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí pricestoval na summit do Šarm aš-Šajchu už v piatok. Lídri LAŠ sa budú zaoberať aj ďalšími regionálnymi konfliktami vrátane Sýrie a africkej Líbye, ako aj hrozbou, ktorú pre tento región znamenajú extrémisti z militantnej skupiny Islamský štát. Na programe bude aj návrh rezolúcie na sformovanie jednotnej vojenskej sily s cieľom čeliť rastúcim regionálnym bezpečnostným hrozbám. Návrh schválili už vo štvrtok v Egypte ministri zahraničia LAŠ. Úlohou jednotnej sily má byť "rýchla vojenská intervencia v prípade ohrozenia arabských krajín," uviedol generálny tajomník arabskej ligy Nábil al-Arabí, ktorý rezolúciu označil za "historickú".


Saudská Arábiou v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v susednom Jemene známym ako Hautíovci. Tí sa v posledných dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Hádího. Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá poskytli do bojov proti povstalcom aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies