Arabské štáty vyzvali Katar, aby prijal šesť princípov boja s extrémizmom

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 08:52 • 2 min
Arabské štáty vyzvali Katar, aby prijal šesť princípov boja s extrémizmom

NEW YORK - Štyri arabské krajiny, ktoré nedávno prerušili diplomatickú komunikáciu s Katarom, vyzvali tento malý štát Perzského zálivu, aby pristúpil na šesť princípov boja s extrémizmom a terorizmom, ako aj na rokovania o pláne zahŕňajúcom konkrétne opatrenia na ich realizáciu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že tento krok môže dopomôcť k skorému vyriešeniu celej krízy. Veľvyslanec Saudskej Arábie pri OSN Abdalláh bin al-Muallimí novinárom v utorok povedal, že štvorica štátov je pevne rozhodnutá dodržiavať šesť princípov, na ktorých sa zhodli ich ministri zahraničných vecí počas stretnutia 5. júla v Káhire. Katar žiadajú, aby ich podporil.

 

Kríza vypukla, keď Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili s Katarom začiatkom júna diplomatické vzťahy a dopravné spojenie ohľadom obvinení, že Dauha podporuje islamistické skupiny. Tieto krajiny tiež uvalili na Katar pozemnú, vzdušnú a námornú blokádu.

 

Katar neskôr zverejnil zoznam 13 požiadaviek, ktoré voči nemu vzniesli zmienené štáty. Bolo medzi nimi zoslabenie vzťahov s Iránom ako regionálnym rivalom Saudskej Arábie, zastavenie podpory džihádistov či zatvorenie spravodajskej stanice al-Džazíra. Požiadavky Dauha odmietla a štvorica arabských krajín pohrozila prijatím ďalších sankcií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies