Arabské štáty sú proti pripojeniu Golanských výšin k Izraelu

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 20:40 • 2 min
Arabské štáty sú proti pripojeniu Golanských výšin k Izraelu

DAMASK - Prezident Spojených štátov Donald Trump ešte pred týždňom apeloval na to, aby krajina uznala zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami. Na tento podnet vo viacerých miestach Sýrie vypukli nepokoje a obyvatelia sa začali búriť. Śtátne médiá Sýrie o tom informovali počas dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

Vlna protestov zasiahla najmä hlavné mesto Damask, no okrem toho sa do demonštrácii zapojili aj obyvatelia Aleppa, Tartúsu či Dajr az-Zauru. Z obrazových záznamov zverejnených sýrskymi médiami je vidieť, že demonštranti mali v rukách portréty sýrskeho prezidenta Bašára Asada a niesli sýrske a palestínske vlajky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aleppo #protest #israel #trump #donaldtrump #golan #golanheights #washington #afp #afpphoto #nikonphotography

Príspevok, ktorý zdieľa George Ourfalian (@george.ourfalian),

 

Začiatkom týždňa americký prezident Trump podpísal dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami. Kritika prišla ihneď a to zo strany takmer všetkých arabských štátov a samozrejme aj od Iránu, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela. Izrael ako štát vznikol v roku 1945 z rozhodnutia Spojených štátov na základe politickej situácie. Od tohto obdobia prevládajú v oblasti nepokoje a podpis pondelkového dekrétu len zvýšil už i tak napätú situáciu.

 

 

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Golanské výšiny a východný Jeruzalem neskôr anektoval, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. OSN považuje Golanské výšiny naďalej za výsostné územie Sýrie.

 

img

Bezpečnostná rada OSN

 

Sýrsky minister informácií Imád Sára vo včerajšom rozhovore pre sýrsku štátnu televíziu uviedol, že nadržiavanie Izraelu zo strany Spojených štátov "nezmení sýrsku identitu Golán". Vyhlásil tiež, že "musí nasledovať silná reakcia", nie iba odsúdenie. "Chceme akciu v teréne," zdôraznil.

 

Bezpečnostná rada OSN by mala o Golanských výšinách rokovať na svojom stredajšom zasadnutí. Diskutovať sa bude o obnovení mandátu mierotvorných jednotiek OSN (UNDOF), ktoré sú rozmiestnené na území Golanských výšin, medzi Izraelom a Sýriou. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies