Arabské krajiny sa rozhodli zaviesť DPH na nimi vyťaženú lacnú ropu

NETKY.SK • 16 August 2017, 09:03 • 2 min
Arabské krajiny sa rozhodli zaviesť DPH na nimi vyťaženú lacnú ropu

DUBAJ - Rada pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu sa rozhodla od budúceho roka zaviesť daň z pridanej hodnoty na lacnú ropu vyťaženú v členských krajinách.

slovakia

left justify in out

K tomuto rozhodnutiu ich dohnala situácia na globálnom ropnom trhu a s ňou súvisiaci tlak na štátne rozpočty. Arabské krajiny sa zhodli na 5% DPH. Od budúceho roka sa zavedie hneď v niekoľkých krajinách. Platiť bude v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii.

 

Ostatné krajiny GCC ich budú nasledovať neskôr, keďže si tieto opatrenia vyžadujú rozsiahle administratívne a technické úpravy. Jednotlivé vlády GCC budú musieť podrobne vypracovať predpisy a registrovať spoločnosti, ktoré budú podliehať plateniu tejto dane a vytvoriť inštitúciu, ktorá bude na celý proces dohliadať. Práve komplikovaný proces zavedenia dane bol pravdepodobne hlavným dôvodom, prečo sa mnohé krajiny zatiaľ nezaviazali do procesu vstúpiť už začiatkom budúceho roka.

 

Kuvajt bude zavádzať daň ako posledný, pretože do procesu chce vložiť relatívne nezávislý parlament. Omán dátum zavedenia DPH ešte nezverejnil, Bahrajn plánuje zavedenie dane od polovice roku 2018. Katar aj napriek pristúpeniu k dohode dátum neupresnil.

 

SAE chcú okrem DPH zaviesť tiež spotrebnú daň na tabak a energetické nápoje vo výške 100 percent a pre ďalšie limonády vo výške 50 percent. Zdanenie by malo platiť už v poslednom štvrťroku tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies