Arabské krajiny predĺžili ultimátum pre Katar, na odpoveď majú ešte dva dni

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 06:53 • 2 min
Arabské krajiny predĺžili ultimátum pre Katar, na odpoveď majú ešte dva dni

DOHA - Arabské krajiny v pondelok o 48 hodín predĺžili ultimátum, ktoré dali Kataru na reakciu na ich požiadavky na ukončenie blokády.

slovakia

left justify in out

O predĺženie termínu údajne požiadal kuvajtský emir, ktorý sa snaží krízu urovnať z pozície mediátora. Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn 5. júna prerušili diplomatické styky s Katarom, zakázali mu prístup do ich vzdušného priestoru i k prístavom a uzavreli hranicu so Saudskou Arábiou - jedinú, ktorú má krajina na súši. Neskôr Kataru predostreli zoznam trinástich požiadaviek, po ktorých splnení sú ochotní ukončiť blokádu, pričom na podrobenie sa im mu dali 10 dní.

"Odpoveď štyroch krajín odošleme po preštudovaní odpovede katarskej vlády a zhodnotení jej reakcie na požiadavky," uviedli v pondelok v spoločnom vyhlásení. Nový deadline vyprší v utorok v noci alebo v stredu skoro ráno.

Uvedené krajiny spolu s Jemenom obvinili Katar z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Káidu. Všetkých päť krajín zmrazilo s Katarom akékoľvek styky, vyzvalo svojich občanov, aby sa vrátili z tohto emirátu domov a pohrozilo väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval. Katar obvinenia odmieta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies