Arabské emiráty sa necítia viazané jadrovou dohodou, chcú práva na obohacovanie uránu

NETKY.SK • 16 Október 2015, 14:04 • 2 min
Arabské emiráty sa necítia viazané jadrovou dohodou, chcú práva na obohacovanie uránu

WASHINGTON - Vysokopostavený diplomat Spojených arabských emirátov (SAE) vo Washingtone informoval vplyvného amerického kongresmana, že SAE by sa mohli začať domáhať svojho práva na obohacovanie uránu, informovala panarabská televízia al-Džazíra.

slovakia

left justify in out

Republikánsky kongresman Ed Royce, ktorý predsedá zahraničnému výboru Snemovne reprezentantov, totiž informoval, že sa naňho telefonicky obrátil veľvyslanec SAE vo Washingtone Júsif al-Utajba, aby ho informoval, že jeho krajina sa už necíti byť viazaná jadrovou dohodou, ktorú uzavrela s USA.

 

"Povedal mi: Váš najväčší nepriateľ dosiahol právo obohacovať (urán). Je to právo, ktoré si teraz budú nárokovať vaši priatelia a my nebudeme jedinou takou krajinou," uviedol podľa Roycea arabský veľvyslanec. Napätie medzi SAE a Iránom - obchodnými partnermi a strategickými rivalmi - v posledných mesiacoch stúplo po tom, ako SAE, kde žijú tisíce iránskych expatriantov, vyslali svoje jednotky do Jemenu na podporu vládnych síl bojujúcich proti šiitským povstaleckým húsíom podporovaným Iránom. Dohoda uzavretá medzi Spojenými štátmi a väčšinovo šiitským Iránom - ktorú väčšinovo sunnitské arabské štáty v Perzskom zálive považujú za zdroj svojho ohrozenia - predpokladá, že Irán výrazne zredukuje svoj jadrový program a výmenou za to získa zrušenie ekonomických sankcií.

 

Na rozdiel od Iránu sa SAE prezentovali ako krajina, ktorá nemieni rozvíjať kompletnú jadrovú infraštruktúru. Zákony, ktoré v SAE nadobudli platnosť v októbri roku 2009, zakazujú "vývoj, konštrukciu alebo prevádzku zariadení na obohacovanie uránu alebo na prepracovanie vyhoreného paliva na území SAE". Okrem toho SAE v roku 2009 podpísali s USA zmluvu - známu aj ako zmluva 123 -, v ktorej sa zaviazali, že nebudú obohacovať urán ani opätovne spracovávať palivo a namiesto toho ho budú získavať od dôveryhodných medzinárodných dodávateľov. Okrem zmluvy s USA majú SAE uzavreté dohody o spolupráci aj s Britániou, Južnou Kóreou a Francúzskom a s Japonskom podpísali memorandum o porozumení.

 

Na otázku agentúry AP veľvyslanectvo SAE vo Washingtone reagovalo vyhlásením, že "vláda (SAE) oficiálne nezmenila svoj názor alebo perspektívu vo vzťahu k zmluve 123 alebo k svojim záväzkom". SAE sa v júli vyjadrili, že vítajú uzavretie jadrovej dohody s Iránom. Royce však uviedol, že veľvyslanec SAE mu povedal, že jeho krajina sa necíti byť viazaná ustanoveniami zmluvy podpísanej s USA. Royce priznal, že veľvyslanec sa síce nevyjadril takto explicitne, ale z jeho slov nadobudol pocit, že "SAE to vnímajú tak, že majú právo to urobiť (odstúpiť od zmluvy) a zvažujú to". Zmluva 123 je pomenovaná podľa paragrafu amerického zákona o atómovej energii a Spojené štáty majú dokument v tomto znení podpísaný s asi 20 štátmi sveta. AP vo svojej správe predpokladá, že záležitosť SAE bude predmetom debát v americkom Kongrese.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona