Arabské emiráty sa boja tuniských žien, zakázali im vstup do krajiny a pozastavili letecké spojenie

NETKY.SK • 26 December 2017, 09:17 • 2 min
Arabské emiráty sa boja tuniských žien, zakázali im vstup do krajiny a pozastavili letecké spojenie

TUNIS - Spojené arabské emiráty (SAE) disponujú informáciami, že Tunisanky alebo ženy cestujúce s tuniským pasom by mohli na území emirátov chcieť spáchať teroristické útoky. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na agentúru TAP.

slovakia

left justify in out

Dubajská letecká spoločnosť Emirates ešte v nedeľu oznámila prerušenie leteckého spojenia s Tuniskom. Išlo pritom už o reakciu na rozhodnutie tuniskej vlády, ktorá pozastavila letecké spojenie s emirátmi - v tomto prípade však dôvodom bola skutočnosť, že SAE od minulého piatku Tunisankám nepovoľujú vstup na svoje územie.

 

Hovorkyňa kancelárie tuniského prezidenta podľa rozhlasovej stanice Šems FM uviedla, že úrady SAE majú informácie, že v súvislosti s návratmi džihádistov zo Sýrie a Iraku existuje riziko teroristického útoku, do ktorého prípravy alebo spáchania na území SAE by mohli byť zapletené aj ženy: buď Tunisanky, alebo ženy s tuniským pasom.

 

Hovorkyňa zdôraznila, že Tunisko "dokáže pochopiť obavy SAE z teroristického útoku", ale "nedokáže akceptovať spôsob, akým úrady SAE zaobchádzajú s Tunisankami", ktoré do emirátov cestujú. Spresnila, že letecká spoločnosť Emirates údajne dostala "jasné inštrukcie", že Tunisankám nesmie povoliť vstup na palubu svojich lietadiel.

 

Tuniská spoločnosť, najmä používatelia internetu, na kauzu reagujú veľmi citlivo, pričom postup úradov SAE označujú za diskrimináciu a žiadajú od tuniského vedenia ráznu odvetu.

Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí poveril ministra zahraničných vecí Chamísa Džináwího, aby problém so SAE čo najrýchlejšie riešil, ale dbal pri tom o zachovanie "bratských vzťahov a spolupráce" medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies