Arabská koalícia: Prímerie v Jemene sa začne v utorok

NETKY.SK • 15 December 2015, 09:03 • 2 min
Arabská koalícia: Prímerie v Jemene sa začne v utorok

DUBAJ - Prímerie v Jemene vstúpi do platnosti v utorok na poludnie miestneho času (10.00 h SEČ), a to pred začiatkom mierových rozhovorov vo Švajčiarsku. Oznámila to dnes Saudskou Arábiou vedená koalícia, ktorá bojuje proti jemenským povstalcom.

slovakia

left justify in out

"Velenie koaličných síl oznamuje prímerie od 12.00 h sanáskeho času," uviedla koalícia vo vyhlásení, ktoré zverejnili saudskoarabské médiá. Prímerie podľa neho potrvá sedem dní, do 21. decembra, a bude automatické obnovené, ak ho bude druhá strana dodržiavať.

 

Vyhlásenie tiež zdôrazňuje, že koalícia si vyhradzuje právo reagovať na prípadné porušenie prímeria, informovala agentúra Reuters.

 

Na základe predošlých správ sa očakávalo, že zastavenie bojov bude vyhlásené od miestnej polnoci (dnes 22.00 h SEČ), pripomína agentúra DPA s tým, že doterajšie prímeria v Jemene nevydržali. Vojna v chudobnej arabskej krajine, ktorá si vyžiadala takmer 6000 životov, spôsobila jednu z najhorších humanitárnych kríz vo svete.

 

Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí minulý týždeň vyzval všetky strany konfliktu na zastavenie bojov na sedem dní. Malo by sa tak stať práve pri príležitosti mierových rokovaní, ktoré sa budú konať pod patronátom OSN a ktorých cieľom je ukončenie bojov.

 

V konflikte v Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia - podporovaní vojakmi lojálnymi exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi - a prívrženci prezidenta Hádího, ktorého od marca podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

 

Táto koalícia sunnitských krajín bombarduje v Jemene postavenia šiitských povstalcov, ktorí majú v rukách metropolu Saná a ďalšie mestá. Napriek jej istým úspechom a takmer každodenným náletom zostáva väčšina Jemenu stále v rukách húsíov.

 

Húsíovia, ktorí majú podporu Iránu, označujú operácie koalície za agresiu. Aliancia však tvrdí, že koná na základe žiadosti prezidenta Hádího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies