Apple zažalovala Qualcomm za neférové obchodné praktiky: Žiada 1 mld. USD!

NETKY.SK • 22 Január 2017, 14:22 • 2 min
Apple zažalovala Qualcomm za neférové obchodné praktiky: Žiada 1 mld. USD!

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Apple podala žalobu v hodnote 1 miliardy USD (940,56 milióna eur) na výrobcu mobilných čipov Qualcomm.

slovakia

left justify in out

Podľa Apple mu firma stanovuje neprimerane vysoké licenčné poplatky za technológie, s ktorými nemá nič spoločné. Zároveň spoločnosti Apple zadržala platby v hodnote okolo 1 miliardy USD.

 

Výrobca iPhonov v žalobe, ktorú podal v piatok (20. 1.) na súde v San Diegu, označil Qualcomm za nenásytného monopolistu, ktorý zneužíva svoje postavenie na citlivom trhu s mobilnými čipmi a účtuje si poplatky za inovácie výrobcu iPhonov. Tie nemajú nič spoločné s technológiami firmy Qualcomm.

 

Podľa Apple unikátne technológie ako TouchID, pokročilé displeje a kamery sú jeho dielom a účtovanie si poplatkov za ne zo strany Qualcommu spôsobuje, že firmu Apple stojí financovanie týchto inovácií stále viac. Apple dodal, že na poplatkoch pre Qualcomm platí 5-násobne viac, než na poplatkoch od všetkých ďalších poskytovateľov licencií dokopy.

 

Výrobca iPhonov dodal, že už skôr spolupracoval s regulačnými úradmi v USA, ktoré vyšetrovali praktiky Qualcommu, na čo Qualcomm reagoval tak, že mu zadržal platby za takmer 1 miliardu USD. Apple teraz v žalobe žiada vyplatenie tejto sumy.

 

Qualcomm na vyjadrenia Apple reagoval, že obvinenia sa nezakladajú na pravde. Spoločnosť má však problémy aj inde. Pred pár týždňami dostal Qualcomm pokutu napríklad v Južnej Kórei, pričom dôvodom podľa tamojšieho protimonopolného úradu bolo porušovanie hospodárskej súťaže, konkrétne neférové obchodné praktiky voči výrobcom čipov a smartfónov. Pokuta dosiahla 1,03 bilióna juhokórejských wonov (823,57 milióna eur), čo znamená najvyššiu pokutu, akú doteraz juhokórejský úrad stanovil. Aj v tomto prípade Qualcomm uviedol, že s rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona