Apple zastavil online predaj v Rusku, dôvodom sú prudké výkyvy kurzu rubľa

NETKY.SK • 17 December 2014, 11:04 • 2 min
Apple zastavil online predaj v Rusku, dôvodom sú prudké výkyvy kurzu rubľa

NEW YORK - Americká spoločnosť Apple zastavila online predaje v Rusku, pričom ako dôvod uviedla prudké výkyvy kurzu rubľa, ktoré jej neumožňujú stanoviť ceny. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Technologická spoločnosť zastavila predaj iPhonov, iPadov a iných produktov cez internet ihneď po tom, ako kurz rubľa zaznamenal dramatický prepad. Firma pritom už minulý mesiac zvýšila ceny svojich produktov v Rusku približne o 20 %.

 

Počas utorka (16.12.) sa kurz prepadol a dosiahol okolo 80 RUB/USD. Neskôr sa zotavil na približne 67 RUB/USD, no dnes ráno výkyvy pokračovali. Po začatí obchodovania klesla hodnota rubľa na 71 RUB/USD, následne však opäť zaznamenala rast, keď ministerstvo financií oznámilo, že je pripravené menu podporiť a o 11.15 h moskovského času dosahoval kurz 64 RUB/USD.

 

Počas tohto týždňa klesla hodnota meny už o 20 %, napriek rozhodnutiu centrálnej banky zvýšiť kľúčovú úrokovú sadzbu z 10,5 % až na 17 %. Banka dnes okrem toho oznámila, že v pondelok investovala do podpory ruskej meny takmer 2 miliardy USD (1,59 miliardy eur). Za celý rok minula na posilnenie rubľa už okolo 80 miliárd USD, napriek tomu stratil rubeľ oproti doláru od januára približne polovicu svojej hodnoty. Okrem zvýšenia hlavnej úrokovej sadzby centrálna banka prisľúbila ďalšie opatrenia s cieľom stabilizovať menu, pričom prvý viceguvernér Sergej Švecov označil situáciu za "kritickú".

 

Dôvodom súčasných otrasov sú podľa ekonómov klesajúce ceny ropy a medzinárodné sankcie za postoj Ruska ku kríze na Ukrajine. Koordinátor nemeckej vlády pre vzťahy s Ruskom Gernot Erler sa však domnieva, že za súčasnou ekonomickou krízou v Rusku je najmä prudký pokles cien ropy, a nie hospodárske sankcie zo strany Západu. Ako povedal pre agentúru AP, "je naivné si myslieť, že ak by sa zajtra sankcie zrušili, ruská ekonomika sa následne zotaví".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies