Apple vyčlenil miliardy dolárov na zaplatenie daní v USA

NETKY.SK • 1 September 2016, 14:40 • 2 min
Apple vyčlenil miliardy dolárov na zaplatenie daní v USA

WASHINGTON - Americká technologická spoločnosť Apple v súvislosti s repatriáciou ziskov zo zahraničia vyčlenila "niekoľko miliárd dolárov" na uhradenie daňových povinností v USA.

slovakia

left justify in out

Povedal to vo štvrtok generálny riaditeľ firmy Apple Tim Cook v rozhovore pre írsku televíznu stanicu RTE. Konštatoval, že časť ziskov z roku 2014 by sa mala do USA previesť budúci rok. Nešpecifikoval však sumu, ktorá sa bude repatriovať. Cook sa takto vyjadril po tom, ako Európska únia v utorok rozhodla, že Apple musí Írsku spätne doplatiť dane v sume 14,5 mld. USD a miliardové úroky.


Rozhodnutie EÚ je súčasťou prebiehajúceho boja o to, či najväčšie americké globálne korporácie platia vo svete primerané dane. Apple sa plánuje odvolať proti opatreniu Európskej únie, ktoré Cook charakterizoval ako neobjektívne. Šéf firmy Apple pre írsku televíziu povedal, že závery EÚ sú "šialené" a vyhlásil, že írske úrady neposkytujú firme nijaké špeciálne zaobchádzanie.


Americký minister financií Jacob Lew v stredu kritizoval rozhodnutie EÚ, že Apple dlhuje na daniach viac ako 14,5 mld. USD. Konštatoval však, že krok Bruselu pravdepodobne podnieti americký Kongres k tomu, aby riešil zastavenú reformu americkej korporátnej daňovej štruktúry. Lew povedal, že "existuje silnejúci nadstranícky konsenzus v tom, ako konať v otázke daňovej reformy takým spôsobom, ktorý nám umožní mať dosah na zahraničné zisky". Firmy so sídlom v USA platia zo svojich globálnych ziskov korporátnu daň vo výške 35 percent. Dostávajú však úľavy za dane zaplatené v zahraničí a neplatia daň v USA pred repatriáciou ziskov. Z tohto dôvodu americké firmy podľa odhadov držia v cudzine zhruba 2 bil. USD nezdanených zahraničných ziskov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies