Apple v marci uvedie na trh nový iPhone SE

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 18:19 • 2 min
Apple v marci uvedie na trh nový iPhone SE

CUPERTINO – Spoločnosť Apple v nasledujúcich týždňoch uvedie na trh nový iPhone, ktorý by mal mať označenie SE (Special Edition). Možno to však nebude smartfón, aký by ste očakávali.

slovakia

left justify in out

Apple už tradične modernizuje iPhone raz ročne, ktorý obyčajne predstaví v septembri. Posledné mesiace sa však čoraz hlasnejšie šepká o tom, že spoločnosť vyvíja nové zariadenie, ktoré chce uviesť na trh už na jar.

Existuje veľa najrôznejších fám a špekulácií okolo nového iPhone 7, toto však nie je ten telefón. Podľa obvyklého postupu, by mal byť iPhone 7 predstavený v septembri 2016.
 

img

 

Nový smartfón, ktorý by sa na trh mal dostať už tento mesiac, sa všeobecne nazýva iPhone SE (Special Edition). Prvé správy hovorili o tom, že nový telefón bude mať označenie iPhone 6c, neskôr to bolo už označenie iPhone 5se. Apple nakoniec upustila od týchto označení kvôli obavám, že by boli mätúce pre zákazníkov, keďže modely iPhone 5s a iPhone 5c sa predávali ešte v roku 2013.

 

Bude to lacnejší a menší telefón, ktorý sa bude predávať spolu s modelmi iPhone 6s a 6s Plus. Keď sa tieto správy potvrdia, tak pôjde o prvý iPhone od spoločnosti Apple, ktorý nebude mať žiadne číselné označenie. Tým pádom by nebol súčasťou pravidelného ročného cyklu modernizácie a stal by sa jednorazovým produktom.

 

img

 

Veľkosť displeja

Apple v súčasnosti predáva tri modely iPhonov – iPhone 6s s 4,7 palcovým displejom, 6s Plus s 5,5-palcovým displejom (oba modely vyšli v septembri 2015) a iPhone 5s so 4-palcovým displejom (model vyšiel v septembri 2013).

Nový iPhone SE by mal byť náhradou práve za starší model 5s, ktorý by mal rovnako veľký displej, avšak vnútro by prešlo výraznou modernizáciu v súlade so súčasnými štandardmi.


Dizajn

Niektoré správy tvrdia, že dizajn iPhone SE bude zhodný s modelom 5s, avšak iné zase hovoria o zaoblenom dizajne z rady 6s a 6s Plus. Na novom telefóne by nemala chýbať ani dotyková čítačka odtlačkov prstov.

Umiestnenie tlačidla uzamknutia telefónu je taktiež nejasné. Internetová stránka 9to5Mac zverejnila návrhy, na ktorom je toto tlačidlo na pravej strane zariadenia, podobne ako na iPhone 6. Náčrty, ktoré zverejnil portál OnLeaks, však ukazujú toto tlačidlo na hornej časti telefónu.

Apple presunul toto tlačidlo z vrchnej časti na pravú z toho dôvodu, že modelová rada iPhone 6 mala väčší displej a bolo ťažšie ho dosiahnuť. Keďže iPhone SE by mal mať 4-palcový displej ako 5s, tak nie je žiadny dôvod k premiestneniu tlačidla na pravú stranu, jedine kvôli zachovaniu jednotného dizajnu s aktuálnou radou týchto telefónov.
 

img

 

Technické parametre

Nový iPhone SE by mal byť vybavený 12-megapixelovou zadnou kamerou z modelu 6s, modernizovaný procesor A9 a NFC (Near Field Communication) pre platby Apple Pay. Chýbať by však mala technológia 3D Touch.

Model SE sa bude predávať v rovnakých farebných variantoch ako 6s, avšak dostupné budú iba verzie 16gb a 64gb. Telefón by však mal mať mierne väčšiu batériu.
 

img

 

Dátum vydania

Dátum predstavenia iPhonu SE je mierne nejasný, keďže pôvodné správy hovorili o 15.marci. V rovnakom dátume by mali byť predstavené aj nový iPad Pro s 9,7-palcovým displejom a Apple Watch 2. Najnovšie správy však tvrdia, že termín bol preložený na 21.marca kvôli prebiehajúcemu sporu medzi Apple a FBI.

Spoločnosť Apple zvyčajne nové zariadenia uviedla na trh dva týždne po ich predstavení, avšak iPhone Se by sa do predaja mal dostať už nasledujúci piatok. Znamená to, že ak bude model SE predstavený 15.marca, tak si ho budete môcť kúpiť už v piatok 18.marca alebo 24.marca, ak by bol termín jeho predstavenia presunutý na 21.marca.

Cena

Model iPhone SE sa bude predávať spolu s iPhone 6s a 6s Plus, avšak jeho cena bude výrazne nižšia. Tá by sa mala pohybovať v rozmedzí 400 až 500 dolárov (približne 360 až 460 eur).

Nový telefón by bol teda lacnejší ako starý iPhone 5S, ktorý sa v súčasnosti predáva za €504,95 za 16gb verziu a €554,94 za 32gb verziu. Po uvedení modelu SE na trh by mala cena 5s klesnúť na polovicu.

Predaj tohto modelu by mal podľa prognóz dosiahnuť iba 8-9% celkového predaja Apple v budúcom roku, avšak spoločnosť by tak mohla rozšíriť svoju prítomnosť na rozvíjajúcich sa trhoch a medzi zákazníkmi s nižším rozpočtom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies